În numai doi ani de studiu la Școala Militară de Maiștri Militari și Subofițeri a Forțelor Aeriene de la Boboc, elevul caporal Cristian Balogh-Nuc a acumulat întregul bagaj de cunoștințe necesare pentru a construi de la zero un avion cu reacție, de mici dimensiuni, notează publicația locală Știri de Buzău.
Tânărul care s-a specializat în Electromecanică și automatizări de bord a a susținut pe 20 iulie ultima probă a examenului final, respectiv prezentarea lucrării de diplomă.
Pentru această lucrare a realizat un aeromodel după avionul MiG-21 LanceR, aflat în dotarea Forțelor Aeriene Române. Obiectivul proiectului a fost realizarea aeromodelului funcțional și prezentarea acestuia în zbor.
„După stabilirea obiectivelor am început construcția prin tăierea manuală a tuturor pieselor din polistiren extrudat, prelucrarea și asamblarea acestora prin lipire. Aeromodelul este echipat cu suprafețe de comandă mobile asemenea avionului real (eleroane, direcție, stabilizator comandat) acționate electric”, explică tânărul, potrivit sursei citate.
Pentru sistemul de propulsie, Cristian Balogh-Nuc a optat pentru un motor electric trifazat care antrenează o elice cu două pale amplasate în partea posterioară a fuzelajului.
”Aeromodelul poate fi controlat la distanță prin intermediul unei telecomenzi speciale și poate executa manevre acrobatice”, a explicat elevul Școlii Militare de Maiștri Militari și Subofițeri a Forțelor Aeriene de la Boboc.
În viitor, elevul caporal Cristian Balogh-Nuc își dorește să exploateze aeronava Mig 21 Lancer la Baza 71 Aeriană Câmpia Turzii.
România a modernizat 100 de avioane MiG-21 la standardul LanceR
Subliniem că istoria LanceR începe cu primul prototip MiG-21 LanceR (9809) care a efectuat primul zbor pe data de 22 august 1995. Aeronoava a zburat 37 de minute. Succesul programului a deschis calea unui amplu proces de modernizare. Au fost modernizate 110 aeronave MiG-21 la standardul LanceR, modernizare efectuată cu ajutorul companiei Elbit Systems.
Astfel, în 1994, România a semnat, printre primele state, Programul de Parteneriat pentru Pace (Partenership for Peace – PfP) cu NATO. Această decizie a determinat introducerea unui dispozitiv IFF (Identificare avion amic-inamic) compatibil cu sistemele de recunoaştere NATO.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News