Poturayev a făcut publică propunerea pe 29 septembrie, în timpul emisiunii “Greu cu Vlaschenko” de pe canalul TV “Ucraina 24”. În timpul conversației, prezentatoarea emisiunii i-a reamintit deputatului faptul că a declarat că ucrainenii “pot începe să înscrie denumirea Moscovia pe hărțile lor cu Rusia” și l-a întrebat dacă depinde de ucraineni cum să fie denumită Rusia.
„Desigur, depinde de noi, pentru că fiecare națiune decide pentru ea cum să-și numească vecinii”, a răspuns Poturayev dând în completarea răspunsului exemplul Germaniei, pe care “francezii o numesc Alemania, iar ucrainenii Nimecina”.
Deputatul a mai declarat că Rusia a început să fie denumită Imperiul Rus abia sub conducerea țarului Petru I. „Și înainte era numit Regatul Moscovei sau Moscovia. Cărțile nu mint, documentele nu mint ”, a mai adăugat Poturayev.
Declarațiile deputatului ucrainean nu au trecut neobservate la Moscova, stârnind reacții atât la adresa politicianului, cât și a Ucrainei în general. Vicepreședintele Dumei de stat, Igor Lebedev, l-a numit pe Poturayev, printre altele, “o persoană incompetentă și neprofesionistă”, căreia “nimeni nu i-a dat dreptul să recomande numele altei țări”. De asemenea, deputatul Dumei de stat din Sevastopol și Crimeea, Ruslan Balbek, a declarat că „Rusia a fost, este și va fi, dar Ucraina este un fel de minge de probă cu care politicienii occidentali se joacă astăzi”.
Comentariul autorului: Nikita Poturayev face parte din categoria deputaților ucraineni ale căror declarații dure și controversate afectează atât mesajul transmis, cât și propria credibilitatea. Nu cu mult timp în urmă - încercând să atragă atenția comunității internaționale asupra faptului ca Ucraina a ajuns în situația actuală și pentru că a acceptat să renunțe la armele nucleare, bazându-se pe Memorandumul de la Budapesta din 1994 - acesta a declarat că regretă acum faptul că “Ucraina este în imposibilitatea lansării unei bombe atomice asupra Moscovei”.
Ca politician, Poturayev este o replică ucraineană a naționalist-extremiștilor ruși Dimitri Rogozin și Vladimir Jirinovski. Cu cateva zile în urmă, spre exemplu, referindu-se la situația din Nagorno-Karabah, Jirinovski a declarat că pentru a depăși această dispută veche există doar trei variante: includerea Nagorno-Karabahului în Federația Rusă, includerea Armeniei și Azerbaidjanului în Federația Rusă, sau versiunea „țaristă” în care țarul (Rusia) le dă arme vasalilor, iar aceștia își dispută lupta după propriile reguli, până la stabilirea unui învingător.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News