Un contingent de militari polonezi va fi dislocat la granița dintre Turcia și Siria

Gheorghe Orjanu |
Data publicării:

Președintele Poloniei, Andrzej Duda, a semnat o decizie privind trimiterea în Turcia a unui contingent militar format din 80 de persoane, a anunțat, pe 16 septembrie, șeful Biroului Național de Securitate (BBN), Pawel Soloch, printr-o informare postată pe site-ul instituției.

Militarii polonezi se vor alătura unei operații NATO, aflată în desfășurare din 2015 și care nu are caracter de luptă. Pentru armata poloneză va fi prima misiune în Turcia. „Am răspuns pozitiv la apelul recent al părții turce către aliații NATO în legătură cu deteriorarea situației de securitate la frontiera turco-siriană”, a spus Pawel Soloch.

El a adăugat că „sprijinirea aliaților este un element important al politicii de securitate a președintelui Andrzej Duda și o parte a consolidării poziției Republicii Polonia pe arena internațională”. Soloch a reamintit că președintele a emis până acum decizii cu privire la trimiterea de contingente militare în Letonia, Sicilia, România, Kuweit, Irak și recent în Liban, ca parte a operațiunii ONU de menținere a păcii”.

Potrivit șefului BBN, „misiunea constă în activități de recunoaștere destinate creșterii capacității de avertizare asupra pericolelor aeriene și navale”.

În conformitate cu decizia președintelui Andrzej Duda, pe lângă cei 80 de militari, Polonia va trimite și o aeronavă de patrulare și recunoaștere Bryza. Contingentul își va desfășura activitatea pe teritoriul Turciei, în estul Mării Mediterane și în Marea Neagră.

           

Comentariul autorului: NATO a decis în 2015 să lanseze misiunea TAMT (Tailored Assurance Measures for Turkey – Măsuri de Asigurare Adaptate Turciei), având în vedere situația de la frontierele Turciei. Misiunea constă în prezența suplimentară a avioanelor AWACS de avertizare timpurie și control aerian, creșterea activității în estul Mediteranei, activități de recunoaștere / informații și schimb de informații.

Efectiv, misiunea TAMT a început pe 12 martie 2016, odată cu implementarea sistemului AWACS în baza de operare înaintă (FOB) a NATO din localitatea Konya (Turcia).

În prezent, situația din estul Mediteranei este deteriorată mai degrabă datorită tensiunilor dintre Turcia și Grecia, decât de situația de la granița turco-siriană. Din această perspectivă, solicitarea Turciei privind prezența militarilor polonezi pare să aibă și un alt scop. Înaintea discuțiilor din sânul Uniunii Europene privind posibile sancțiuni la adresa sa în disputa cu Grecia privind exploatarea hidrocarburilor din mările Mediterană și Egee, Ankara dorește probabil să trimită un mesaj că, încă are aliați în UE care, nu vor susține sancțiunile Bruxeless-ului la adresa sa.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel