Negarea Holocaustului – inclusiv a celui din România - este incriminată prin Ordonanța de Urgență 31/2002, ratificată de parlamentul României prin Legea 107/2006 și modificată prin Legea 217/2015.
Articolul 6 al OUG 31/2002 prevede: (1) Negarea, contestarea, aprobarea, justificarea sau minimalizarea în mod evident, prin orice mijloace, în public, a holocaustului ori a efectelor acestuia se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.
Potrivit celor de la RFI.ro, până acum, în aproape 19 ani de existență a acestui act normativ, nu a fost pronunțată de instanțele din România nicio hotărâre definitivă de condamnare pentru negarea Holocaustului.
În 2016, pentru RFI, Vasile Zărnescu a declarat că OUG 31/2002 este "neconstituțională" și "criminală". În 2019, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a decis în cazul Pastors contra Germania că negarea Holocaustului nu este protejată de libertatea de exprimare, constituind în fapt o incitare la ură.
Raportul Comisiei Internaționale pentru Studierea Holocaustului din România “Elie Wiesel” a stabilit în anul 2004 că autoritățile române se fac responsabile de moartea a 280 – 380 mii de evrei și 11 mii de romi în perioada 1940 – 1944.
Verdictul în cazul Vasile Zărnescu este așteptat luni la ora 8:30 la Judecătoria Sectorului 3 din București. Aceasta este prima instanță, ceea ce înseamnă că împotriva sentinței poate fi depus apel, amintește sursa citată.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News