În acest cimitir sunt înmormântaţi 82 de militari români, dintre care unii nu au fost identificaţi nici până astăzi, şi tot aici sunt înhumaţi şi şapte soldaţi germani. Cimitirul a fost reabilitat cu bani oferiţi de România şi de administraţia locală.
'Iată, peste zeci de ani, în cele din urmă, aici la Nemţeni, avem un cimitir reabilitat. Ziua de astăzi este despre respect, despre curaj şi patriotism şi despre recunoştinţă. Este despre respectul pe care trebuie să-l acordăm celor care luptă sub arme pentru a-şi apăra patria, valorile şi neamul. Este despre curaj şi patriotism, pentru că întotdeauna un ostaş pune interesele ţării deasupra propriilor sale interese', a declarat ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniţă, care a participat la ceremonia de redeschidere a cimitirului. 'Din România, din Republica Moldova, militari şi cetăţeni de pe cele două maluri ale Prutului am fost astăzi alături pentru a spune că România a fost şi este cu Republica Moldova în eforturile ei de a se apropia de valorile şi standardele Uniunii Europene', a subliniat diplomatul român.
Vandalizat de comuniști
Localnicii care au venit să le aducă un omagiu ostaşilor căzuţi pe câmpul de luptă şi-au adus aminte cu groază cum arăta cimitirul în perioada sovietică şi spun că au avut grijă de aceste morminte chiar şi în acele vremuri de restrişte. 'Îmi pare bine că românii nu-şi uită eroii. Îmi pare bine că ai noştri consăteni nu au uitat de cimitirul eroilor români. În copilărie, am apucat şi am văzut cimitirul, arăta bine. Apoi au venit comuniştii şi au aruncat toate crucile. Abia prin 1992-1993, un grup de oameni din sat le-au adunat şi le-au pus la loc. Le mulţumesc românilor că au pus cruci noi şi le-au scris şi numele', spune unul dintre localnicii moldoveni care a participat la ceremonie.
'Cimitirul este aici de mulţi ani, doar că nu se prea ţinea cont de el. Noi însă ne aminteam tot timpul că aici sunt înmormântaţi eroi. Când venim la cimitir, de Paştele Blajinilor, ne amintim de sărmanii oameni care au murit pe front. Femeile care au pierdut rude pe front dau câte ceva de pomană în acest cimitir', spune o femeie de 80 de ani din Nemţeni.
Potrivit istoricilor, în localitatea Nemţeni, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial s-au dat lupte crâncene, soldate cu pierderi grele. Odată cu retragerea trupelor române la vest de Prut, în anul 1944, mormintele eroilor români din satul Nemţeni au fost distruse de unităţile militare sovietice, asemenea tuturor cimitirelor de campanie româneşti de pe teritoriul fostei Uniuni Sovietice, notează Radio Chişinău în pagina sa electronică.
Vezi și: Ungaria cere României să oprească lucrările într-un cimitir militar
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News