În ultima perioadă, sistemele antiaeriene ucrainene cu rază scurtă și foarte scurtă de acțiune au fost foarte active în protejarea spațiului aerian ucrainean. În pofida informațiilor privind dotarea trupelor ruse cu drone iraniene, principalul inamic din această categorie pare să fie în continuare drona rusească Orlan-10.
Orlan-10 este o dronă realizată în configurație clasică, cu un motor cu ardere internă, pe care rușii au produs-o în aproximativ 1.000 de exemplare de diferite versiuni. Dintre acestea, în Ucraina a putut fi confirmată vizual doborârea doar a aproximativ 70 de astfel de aparate.
Este însă de remarcat că dronele rusești, fie și doar de recunoaștere, sunt adesea eliminate cu ajutorul unor rachete mult mai scumpe decât vehiculele aeriene fără pilot în sine, cum a fost situația utilizării sistemului Buk, de ieri, confirmată de armata ucraineană prin videoclipul oficial publicat.
Doborârea dronelor rusești e vitală pentru Ucraina
Situația este acceptată și se întâmplă pentru că distrugerea dronelor este considerată o prioritate. Datele furnizate de acestea pot avea ca rezultat executarea unui foc de artilerie foarte rapid și relativ precis asupra pozițiilor ucrainene, așa că distrugerea lor este o necesitate.
Ca și în alte cazuri, se încearcă sprijinirea militarilor ucraineni de către aliați cu tehnică de luptă adecvată, mai ales că o parte din principalele sisteme utilizate de ucraineni, 9K33 “Osa” (“Viespe”), au fost afectate de bombardamentele masive suferite în faza inițială a invaziei ruse.
Astfel, Ucraina a primit încă din iulie primele șase exemplare ale sistemului de apărare antiaeriană cu rază foarte scurtă de acțiune “Stormer”, din Marea Britanie,
Stormer HVM (High Velocity Missile) este un vehicul blindat pe șenile produs de Alvis Vickers, acum BAE Systems Land & Armaments. Stormer este o extensie a familiei de vehicule de luptă Scorpion, Scimitar, Spartan etc.. Potrivit informațiilor oficiale ale armatei britanice, sistemul este capabil să distrugă ținte aeriene la distanțe de la 1.500 la 5.500 m. Vehiculul este echipat cu un sistem de detectare și suprimare în infraroșu. Rachetele folosite, “Starstreak”, sunt ghidate prin fascicul laser și ating o viteză de 3 Mach (aproximativ 1.000 de metri pe secundă).
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News