Un bombardier Tu-22, distrus imediat după aterizare în Rusia, de o dronă ucraineană. Sau cum să pierzi 100 de milioane de euro din cauza unei banale drone

Darius Muresan |
Data publicării:
Forțele Aeriene Ucrainene au doborât un bombardier strategic rusesc Tu-22M3, pe care Rusia l-a folosit pentru a ataca orașele ucrainene. Sursa foto: Defense of Ukraine.
Forțele Aeriene Ucrainene au doborât un bombardier strategic rusesc Tu-22M3, pe care Rusia l-a folosit pentru a ataca orașele ucrainene. Sursa foto: Defense of Ukraine.

Războiul din Ucraina ne-a arătat de mai multe ori că în conflictele moderne dronele joacă un rol important, chiar dacă ele nu vor înlocui prea curând tehnica clasică. Un alt asemenea exemplu a avut loc în urmă cu câteva zile când ucrainenii au reușit să distrugă un bombardier strategic Tu-22, adânc în teritoriul Rusiei, care tocmai ce aterizase. Bombardierul a fost „vânat” și lovit de o dronă ucraineană.

Informația a fost confirmată de comandantul-șef al Forțelor Armate ale Ucrainei, generalul Oleksandr Sîrski, într-un interviu pentru publicația ucraineană LB.ua și citat de Unian. Acesta nu intrat în mai multe detalii, dar a confirmat și atacuri ucrainene asupra depozitelor de muniții ale Rusiei.

„Cu câteva zile în urmă, ca urmare a unei acțiuni reușite a Forțelor de Apărare ale Ucrainei, am distrus un bombardier strategic Tu-22M3. Avionul rusesc tocmai aterizase, iar drona noastră l-a lovit. Valoarea estimată a aeronavei este de circa 100 de milioane de dolari”, a declarat Sîrski, șeful Armatei Ucrainei.

2. Bombardier... (tu-22m_46465500.jpeg)

Potrivit acestuia, atacurile recente asupra depozitelor de muniții rusești au dus la o reducere a numărului de obuze lansate de artileria ocupantului. În plus, forțele ucrainene au reușit să distrugă mai multe facilități unde Rusia depozita și pregătea pentru lansare drone kamikaze de tip Shahed, diminuând astfel frecvența atacurilor aeriene.

Sîrski a subliniat că armata ucraineană a lovit cu succes mai multe baze aeriene rusești, forțând Federația Rusă să-și retragă aviația mai adânc în interiorul Federației, dincolo de linia frontului. Dacă anterior avioanele rusești operau de la o distanță de 100–150 km față de pozițiile ucrainene, acum acestea sunt relocate la 200–300 km, în baze precum Engels și Șaikovka.

 

E un moment dificil pentru bombardierele Tu-22M3. Distrugerea la aterizare de către o dronă ucraineană a unui bombardier rus vine la doar câteva zile după prăbușirea unui alt Tu-22

 

2. -imagine fara descriere- (bombardier-rusesc--tu-22m3-distrus-de-ucraineni_09092400.jpg)

Această lovitură vine în contextul în care, în urmă cu doar câteva zile, presa rusă relata prăbușirea unui alt bombardier Tu-22M3, în timp ce experții militari atrag atenția că Rusia nu mai are capacitatea tehnologică de a fabrica aceste aeronave.

Astfel, așa cum relata la vremea respectivă și DefenseRomania, în urmă cu aproximativ o săptămână, un bombardier rus cu rază lungă de acțiune Tupolev Tu-22M3 s-a prăbușit în regiunea Irkutsk din Rusia. Incidentul a avut loc pe data de 2 aprilie 2025 și a activat o operațiune imediată de căutare și salvare.

Accidentul a avut loc în regiunea Irkutsk, o regiune vastă din sud-estul Siberiei, departe de angajamentele militare curente ale Rusiei, inclusiv războiul din Ucraina.

Ministerul rus al Apărării a precizat că echipajul s-a catapultat din aeronavă, trei membri ai acestuia supraviețuind catapultării, în timp ce al patrulea a decedat în urma rănilor.

Tupolev Tu-22M3, cunoscut sub numele său de raportare NATO „Backfire”, este un bombardier supersonic, cu aripă variabilă, conceput pentru a efectua lovituri devastatoare împotriva țintelor terestre și navale. Introdus pentru prima dată la sfârșitul anilor 1970 ca o evoluție a seriei anterioare Tu-22M, acest avion a fost o piatră de temelie a strategiei sovietice în Războiul Rece, menită să contracareze puterea navală occidentală prin capacitatea sa de a transporta rachete grele anti-navă precum Kh-22 și, mai târziu, cea mai avansată Kh-32.

CITEȘTE ȘI: Informațiile DefenseRomania, confirmate. Ilie Bolojan a explicat de ce România a ales să cumpere o corvetă din Turcia deși produce nave de luptă în țară

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
pixel