Un avion rusesc Il-62 a intrat neautorizat în spaţiul aerian al Ucrainei: A fost o defecțiune tehnică sau are legatură cu utlizarea armelor cu rază lungă de acțiune împotriva Rusiei

DefenseRomania Team |
Data publicării:
Ilyushin Il-62 (denumirea de referință NATO: Classic) este un avion de linie sovietic, conceput în 1960 de compania Ilyushin.
Ilyushin Il-62 (denumirea de referință NATO: Classic) este un avion de linie sovietic, conceput în 1960 de compania Ilyushin.

Luni, 2 decembrie, un avion rusesc de pasageri Il-62 (RA-8656), care ar aparține companiei ruse Aeroflot, ar fi fost văzut în spațiul aerian ucrainean, în apropiere de Nipru. Această informație a fost prezentată de jurnaliștii de la Telegraf, care au urmărit avionul folosind aplicația Flightradar24. Dacă se confirmă, aceasta ar fi a treia astfel de apariție în ultimele zile, ridicând semne de întrebare cu privire la scopul și traiectoria aeronavei.

Potrivit Telegraf, datele de zbor pentru aeronava Il-62 rămân incomplete, ceea ce face neclar locul de unde a decolat avionul sau destinația sa. Cu toate acestea, traiectoria de zbor raportată sugerează că a intrat în spațiul aerian închis al Ucrainei dinspre est.

În timp ce imaginile de pe Flightradar24 par să confirme toate aceste date, mass-media sugerează că ar fi putut fi vorba de o eroare tehnică. Având în vedere apărarea aeriană robustă a Ucrainei, prezența unei astfel de aeronave ar fi dus probabil la interceptarea sau neutralizarea acesteia.

Avionul Il-62, cunoscut pentru istoricul său de dezastre aviatice, nu mai este utilizat pentru zboruri de pasageri în Rusia, dar rămâne utilizat de forțele aeriene ruse. Supranumit „avionul morții” din cauza istoricului său plin de accidente, acesta este unul dintre puținele modele rămase încă operaționale în Rusia. Începând cu 2024, doar opt avioane Il-62 sunt active, în timp ce peste 150 au fost scoase din uz.

Rămâne incert dacă reperarea a fost o încălcare reală a spațiului aerian sau o eroare de date comunicate pe site-ul Flightradar24. Cu toate acestea, incidentul evidențiază tensiunea și controlul sporit al activității aeriene în regiune, pe fondul ostilităților continue.

 

Un număr mare de avioane rusești părăsesc Moscova după ce Ucrainei i s-a permis să folosească arme cu rază lungă de acțiune împotriva Rusiei

 

Unele mișcări neobișnuite au fost observate pe site-urile de urmărire a zborurilor atunci când Ucrainei i s-a acordat permisiunea de a lovi adânc în interiorul Rusiei cu arme cu rază lungă de acțiune. De fapt, în noaptea dintre 19 și 20 noiembrie 2024, au fost observate nouă avioane rusești cu misiuni speciale plecând din Moscova spre estul țării.

Faptul este cu atât mai interesant cu cât cele nouă aeronave au decolat în doar 30-40 de minute și se îndreptau spre presupusele locații ale buncărelor folosite de președintele Putin și de oficiali de rang înalt ai guvernului rus. Motivul din spatele acestei plecări în masă este neclar, teoriile variind de la o evacuare până la exerciții pentru situaţii urgență.

Publicaţia The Aviationist a colectat datele despre aceste zboruri dintr-o varietate de surse și cu ajutorul grupului de experţi OSINT EvergreenIntel.

At midnight on the night of the 19th/20th, Nine Russian military/gov't passenger transports depart Moscow Chkalovskiy in the span of 30 minutes. Most head east. This was the night that Ukraine attacked the 67th GRAU Arsenal and the day after long-range weaponry was given the green light by the US.

[image or embed]

— Evergreen Intel (@vcdgf555.bsky.social) November 25, 2024 at 5:41 AM

Unele dintre aceste aeronave aparțin companiei aeriene de stat 223 Flight Unit, deținută de guvernul rus, după cum arată indicativul CHD, în timp ce altele aparțin Forțelor Aeriene Ruse și detașamentului de zboruri speciale Rossiya.

Plecarea în masă a aeronavelor de la Moscova a avut loc imediat după ce Statele Unite și Regatul Unit au autorizat Ucraina să utilizeze pe teritoriul Rusiei armele cu rază lungă de acțiune pe care le-au furnizat.

Până la această permisiune, Ucraina a fost autorizată să utilizeze rachetele ATACMS și Storm Shadow numai pe teritoriul ucrainean.

Decizia de a permite utilizarea sistemelor de rachete tactice ale armatei pe teritoriul Rusiei a fost luată în considerare de luni de zile, menționează CNN, dar a sosit abia acum, când războiul a depășit 1.000 de zile. Printre motivele așteptării s-au numărat îngrijorările cu privire la o nouă escaladare și stocurile limitate de arme.

O zi mai târziu, Marea Britanie a permis aceeași utilizare pentru racheta Storm Shadow, hotărând totodată să furnizeze un alt lot de arme. Storm Shadow este considerată o armă ideală pentru penetrarea buncărelor și a depozitelor de muniție.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel