Se speculează că zborul a avut loc deasupra unui teritoriu neutru, iar regiunea baltică pare a fi un loc plauzibil pentru acest incident, având în vedere zborurile tot mai dese pe care aviaţia rusă le efectuază aici.
A close meeting between a Russian Sukhoi and Italian F-35A Lightning II fighter jet.
— Status-6 (Military & Conflict News) (BlueSky too) (@Archer83Able) January 10, 2025
Russian POV. pic.twitter.com/8KOYsaqH4F
Deși modelul exact al aeronavei rusești Sukhoi rămâne necunoscut, cea mai logică ipoteză sugerează că este vorba de un Su-30SM, parte a Flotei Baltice rusești. Alte posibilități includ Su-35 sau Su-27, dar cel mai probabil este că aeronava este un Su-34.
La sfârșitul materialului video, pilotul rus a reușit să surprindă o parte din interiorul cabinei de pilotaj. Se vede clar un segment al sistemului de control din partea stângă a carlingii, în special o pârghie sau un comutator rotativ probabil utilizat pentru a gestiona diverse sisteme ale aeronavei, cum ar fi motoarele, sistemele de armament sau alte funcții esențiale.
Forma și amplasarea dispozitivului sugerează că acesta face parte din echipamentul principal de control al zborului. Opțiunea vizibilă de pe comutatorul rotativ indică o funcție care permite modificarea unor setări. Su-27, Su-30 și Su-35 nu au un astfel de comutator pe partea stângă a pilotului. Cu toate acestea, acest comutator există la bordul avionului de vânătoare Su-34, explica analiştii publicaţiei BulgarianMilitary care au anlizat materialul video.
Now I understand why the Russian pilot wants to keep a souvenir. It's not every day that he gets the chance to see such a debauchery of high-tech. The poor guy only sees rust every day in his aircraft from Soviet-era???? pic.twitter.com/bQQpRGvgwz
— Caesar Howitzer???????? ???????? ꑭ ???? (@CaesarHowitzer) January 10, 2025
Este dificil de determinat scopul exact al unui astfel de comutator rotativ. La Su-27 și MiG-29, un mecanism similar este amplasat în același loc, dar este static, fără a putea fi selectate opțiuni.
Experții sugerează că, la aceste două aeronave, acest comutator static este mai degrabă un sistem de blocare a cabinei de pilotaj, utilizat după ce pilotul este așezat și echipajul de la sol ajută la închiderea canopy-ului.
Ce căuta un Su-34 deasupra Mării Baltice?
Desigur, dacă acest avion rusesc este într-adevăr un Su-34, se pune următoarea întrebare: ce caută un Su-34 deasupra Mării Baltice? Su-34 este un bombardier tactic de vânătoare conceput pentru lovituri de mare precizie împotriva țintelor terestre și navale, precum și pentru luptă aeriană. Prezența sa în spațiul aerian neutru deasupra regiunii baltice ar putea fi explicată prin mai multe motive.
Prezența avionului Su-34 în apropierea frontierelor vestice ale Rusiei poate avea mai multe scopuri. Acesta ar putea participa la exerciții militare, testând interacțiuni între diverse componente ale forțelor aeriene ruse.
De asemenea, Su-34 are capacități de recunoaștere și război electronic, ceea ce îl face potrivit pentru monitorizarea activităților NATO în regiune, inclusiv colectarea de date despre radarele și sistemele de apărare aeriană ale Alianței.
Această acțiune ar putea avea și un impact psihologic, având scopul de a transmite un mesaj despre capacitățile Rusiei și de a menține tensiunea în zona aeriană baltică. În plus, se pot testa noi tactici și arme în condiții reale.
Incidentul subliniază tensiunile actuale din regiunea baltică, unde avioanele rusești și NATO operează adesea în apropiere. Aceste întâlniri, deși nu sunt neobișnuite, prezintă un risc de eroare de calcul. Misiunile NATO din regiune urmăresc să asigure securitatea spațiului aerian aliat, în timp ce aeronavele rusești sfidează frecvent limitele spațiului aerian internațional.
Această interacțiune specială evidențiază echilibrul delicat menținut în spațiul aerian de deasupra Mării Baltice și reamintește profesionalismul necesar pentru a preveni o escaladare. NATO nu a emis o declarație oficială cu privire la incident, iar Forțele Aeriene Italiene nu au confirmat sau comentat încă incidentul în care a fost implicat avionul său F-35.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News