Publicitate
“Echipajul avionului rusesc de vânătoare s-a apropiat la o distanță sigură de obiectele aeriene și le-a identificat ca fiind un avion de cercetare Atlantic-2 al Forțelor Navale ale Franței și un avion R.1 Sentinel aparținând Forțelor Aeriene ale Marii Britanii”, au precizat militarii ruși.
Potrivit datelor prezentate de acestea, avioanele străine au fost descoperite de mijloacele rusești pentru controlul spațiului aerian situat deasupra apelor neutre ale Mării Negre, când se apropiau de granițele Federației Ruse.
“Pentru identificarea țintelor aeriene a fost ridicat în aer un avion de vânătoare de tip Su-30SM din compunerea forțelor de serviciu pentru apărarea antiaeriană ale Regiunii Militare Sud”, au menționat reprezentanții centrului. După îndepărtarea avioanelor străine de cercetare de frontiera de stat a Federației Ruse, avionul de vânătoare rusesc a revenit pe aerodromul de dislocare.
“Zborul avionului rusesc de vânătoare Su-30SM s-a desfășurat în strictă conformitate cu regulile internaționale de întrebuințare a spațiului aerian. Avioanele de cercetare străine nu au încălcat frontiera de stat a Federației Ruse”, se arată în comunicatul CNCA.
Anterior, miercuri 19 august, un avion de vânătoare rusesc de tip Su-27 a fost ridicat în aer deasupra Mării Negre, pentru interceptarea unui avion de cercetare strategică RC-135 al Forțelor Aeriene ale SUA și unui avion de patrulare antisubmarin P-8A Poseidon aparținând Forțelor Navale americane.
În aceeași zi, un alt avion de vânătoare Su-27 a interceptat, deasupra Mării Baltice, un avion RC-135 al Forțelor Aeriene americane, ce se apropia de frontiera Federației Ruse.
Comentariul autorului: Potrivit sursei de aviație PlaneRadar.ru, pe 20 august, deasupra Mării Negre au evoluat trei avioane de cercetare ale unor state membre NATO, între care două britanice și unul francez.
Este vorba despre un avion de cercetare radioelectronică Sentinel R.1 al Forțelor aeriene ale Marii Britanii, cu numărul de înregistrare ZJ692 și cu indicativul RRR9986, care a decolat de la Baza Aeriană Akrotiri din Cipru. Acesta a evoluat la o altitudine de 12.200 de metri cu o viteză de 925 de kilometri pe oră. Aeronava a intrat în Marea Neagră din spațiul aerian al Bulgariei. Același avion s-a mai aflat în Marea Neagră pe 15 și pe 17 august.
De asemenea, în Marea Neagră s-a aflat și un avion de cercetare RC-135W Rivet Joint din cadrul Forțelor Aeriene ale Marii Britanii. Acesta a avut numărul de înregistrare ZZ666 și indicativul RRR7251 și a decolat tot de la Baza Aeriană Akrotiri din Cipru. Aeronava a intrat în Marea Neagră din spațiul aerian al Bulgariei și a evoluat la o altitudine de 9.500 de metri cu o viteză de 870 de kilometri pe oră.
Al treilea avion de cercetare a fost o aeronavă franceză de tip Atlantic-2. Aceasta a avut numărul de bord 12 și a folosit indicativul WALLABYC.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News