Un avion rusesc de tip Su-30SM a fost lovit în Marea Neagră, după ce a lansat rachete Kh-31P asupra Insulei Șerpilor

Ionel Copcea |
Data actualizării: | Data publicării:

Surse de monitorizare a aviației de pe rețelele de socializare au informat că, în seara zilei de 10.09.2024, un avion de vânătoare rusesc de tip Su-30SM s-a prăbușit în Marea Neagră, într-un raion maritim situat la jumătatea distanței dintre localitatea ucraineană Odesa și coastele Peninsului Crimeea (aproximativ 70 de kilometri vest de Cap Tarhankut).

Aeronava a dispărut de pe radare în jurul orei 23:40, după ce a lansat mai multe rachete de tip Kh-31P asupra unor ținte din regiunea Odesa.

Avionul Su-30SM, care era dislocat pe aerodromul Krymsk din Ținutul Krasnodar, a tras patru din cele șase rachete de la bord, după care s-a pierdut legătura cu acesta.

Operațiunile de salvare au fost executate de partea rusă în cursul nopții de marți și al zilei de miercuri la locul dispariției aeronavei (63 de kilometri de portul Zaliznyi). La acestea au participat elicoptere de tip Mi-8 și Ka-27, care au decolat de pe aerodromul Kacha din Peninsula Crimeea aparținând Flotei ruse din Marea Neagră.

 Din informațiile publice existente, se pare că cei doi membri ai echipajului nu au supraviețuit incidentului.

Forțele Aeriene ale Ucrainei au confirmat faptul că avioane de vânătoare rusești Su-30SM și Su-35S au lansat în seara zilei de marți șase rachete antiradar Kh-31P asupra Insulei Șerpilor.

Aceste rachete vizează, în primul rând, radare din cadrul sistemelor de apărare antiaeriană, dar pot fi utilizate și împotriva altor surse de radiații radio.

În pofida pierderilor de avioane Su-30SM, Rusia continuă să producă acest tip de aeronave în facilitățile proprii. Recent, Întreprinderea de aviație din Irkuțk a fabricat și predat către Ministerul rus al Apărării noi avioane de vânătoare multirol Su-30SM2.

Comentariul autorului: În ceea ce privește motivul prăbușirii aeronavei rusești, pe rețelele de socializare s-au vehiculat mai multe variante, toate incluzând doborârea acesteia de către armata ucraineană.

În primul rând, s-a vorbit despre distrugerea avionului de către apărarea antiaeriană a Ucrainei. Apoi au existat speculații potrivit cărora aeronava a fost doborâtă de un avion de vânătoare ucrainean de tip F-16. Nu în ultimul rând, s-a spus că avionul a fost lovit de o rachetă antiaeriană de la un lansator portabil (MANPAD) folosit de militari ai GUR de la bordul unei vedete aflate în Marea Neagră.

Deocamdată, oficialii militari de la Moscova nu au făcut referire la incidentul produs deasupra Mării Negre.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel