Sursa, sub protecţia anonimatului, a declarat pentru AFP că drone „de origine necunoscută au lovit baza aeriană al-Kharouba, situată la 150 de kilometri sud-est de Benghazi (est), unde s-ar găsi elemente ale grupului Wagner”.
„Loviturile nu au făcut victime”, a adăugat sursa.
Libia este pradă unei crize politice majore de la căderea regimului lui Muammar Gaddafi în 2011, măcinată de diviziuni între est şi vest, precum şi de ingerinţe străine.
Din aprilie 2019 până în iunie 2020, Khalifa Haftar, omul forte din estul Libiei, a folosit luptători ciadieni, sudanezi, nigerieni şi sirieni, dar mai ales mercenari Wagner, în încercarea sa eşuată de a captura capitala Tripoli.
De atunci, sute de membri ai grupării Wagner au rămas activi în est, zona terminalelor petroliere, şi în sudul Libiei, după plecarea unei părţi din personalul lor în Mali sau în Ucraina pentru a lupta alături de armata rusă.
Anchetatorii Națiunilor Unite au declarat că există dovezi că au fost comise crime împotriva umanității împotriva libienilor și a migranților blocați în Libia, de către forțele de securitate ale statului și de către grupuri de miliție înarmate. Oficialii au declarat că există o "oportunitate istorică" de a aborda criza politică odată cu viitoarele alegeri.
Luptători din Ciad, Sudan, Niger și Siria au ajuns în țara nord-africană, ca mercenari recrutați. Grupul Wagner a fost angajat pentru a-l ajuta pe Haftar, care este încă activ în regiunea bogată în petrol. Deși unii au plecat să lupte în Ucraina.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News