Așa-zisul caracter ”surprinzător” al exercițiilor forțelor armate belaruse, s-a transformat, între timp, într-o rutină care nu mai surprinde pe nimeni.
Totuși, de această dată există o noutate. Una dintre marile unități implicate nu a respectat scenariul exercițiului și s-a deplasat către frontiera cu Ucraina, deși potrivit anunțului oficial, zonele de desfășurare a activităților sunt în vestul și centrul Belarusului.
În acest sens, Ministerului Apărării din Belarus a precizat că unitățile vor avansa cât mai curând posibil în zonele desemnate, unde vor folosi inclusiv echipament genistic pentru a traversa râurile Niman și Berezina. De asemenea, Ministerul Apărării a mai precizat că unități ale Brigăzii 38 Aeropurtate au ajuns deja în zona de antrenament.
Dar, conform rapoartelor grupului „Belarusian Gayun”, două companii de infanterie și subunități de artilerie ale Brigăzii 38 s-au deplasat într-o direcție complet diferită - până la granița cu Ucraina, iar în cadrul coloanei au fost observate și mașini aparținând serviciului de grăniceri care, în mod normal, nu au ce să caute la un exercițiu al forțelor armate.
Publicația ucraineană Defense Express remarcă posibilitatea ca deplasarea acestei coloane spre granița cu Ucraina ar putea fi legată de înlocuirea Batalionului 2 al Brigăzii 38 care este dislocat de mai mult timp în sud-vestul țării, la granița belaruso-ucraineană.
Datorită riscului mare de destabilizare internă a Belarusului, experții militari ucraineni și occidentale consideră că forțele armate acestei țări nu vor pătrunde în Ucraina, ci doar vor facilita o eventuală operație ofensivă a trupelor rusești.
Conform ultimelor informații, în prezent există 11.700 de militari ruși pe teritoriului Republicii Belarus, contingentul Moscovei urmând să ajungă la 22.000-25.000 de militari, precizează Defense Express.
Exercițiile forțelor armate ale Belarusului au loc după ce ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a defectuat, în urmă cu nouă zile - pe 4 decembrie, o vizită neanunțată în Belarus, pentru semnarea unor amendamente la Acordul privind furnizarea comună de securitate regională în sfera militară.
Una dintre cărțile pe care le pot juca planificatorii militari ruși pentru a slăbi presiunea ucraineană, în creștere, pe linia frontului, este amenințarea cu o ofensivă dinspre Belarus. În acest scop, mai multe unități belaruse sunt menținute de câteva luni la frontiera cu Ucraina, dar până în prezent nu s-au înregistrat mișcări semnificative ale acestora.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News