Un nou progres al industriei poloneze de apărare: Acord strategic care pregătește terenul pentru producția comună de tancuri M1 Abrams în Polonia

Cristian Soare |
Data actualizării: | Data publicării:

DefenseRomania se află în Polonia, unde participă și la expoziția MSPO, la invitația și cu sprijinul Ambasadei Poloniei la București". La cea de-a 32-a ediție a expoziției internaționale a industriei de apărare (MSPO) de la Kielce, Polonia a făcut un alt pas important către modernizarea capacităților sale militare prin semnarea unui acord important cu compania General Dynamics Land Systems (GDLS). Acest parteneriat vizează consolidarea cooperării industriale în jurul tancurilor M1 Abrams, care sunt integrate treptat în Forțele Armate Poloneze. Acest acord face parte dintr-o strategie de apărare mai amplă, cu planuri de înființare a unui centru regional pentru tancurile Abrams în Polonia. 

Războiul din Ucraina a împins Polonia să își majoreze semnificativ cheltuielile militare. Aceasta reprezintă o oportunitate substanțială pentru industria poloneză de apărare, care funcționează acum la capacitate maximă. Industria se bazează, de asemenea, pe noi comenzi și investiții.

Războiul din Ucraina, care a escaladat până la invazia la scară largă în februarie 2022, reprezintă o amenințare semnificativă pentru NATO, în special pentru țările din Europa Centrală și de Est.

Cu toate acestea, el reprezintă, de asemenea, o oportunitate majoră pentru industriile de apărare, iar cea poloneză nu face excepție. În ultimii ani, Varșovia și-a intensificat procesul de modernizare a tehnicii militare și și-a sporit cheltuielile pentru armament. În 2024, se estimează că cheltuielile pentru apărare vor atinge un nivel record de 37,6 miliarde EUR (aproximativ 4,5% din PIB).

Polonia speră, de asemenea, să își consolideze industria de vehicule blindate, care s-a redus semnificativ din 1989 și care în prezent se limitează în principal la furnizarea de servicii de reparații și modernizări minore.

De exemplu, uzina PGZ Bumar-Labedy din Gliwice este implicată în modernizarea tancurilor Leopard în cadrul proiectului Leopard 2PL. În același timp, în februarie 2024, WZM (Wojskowe Zaklady Motoryzacyjne) din Poznan a deschis un centru de service pentru tancurile M1 Abrams, deoarece Polonia a comandat 116 tancuri M1A1 FEP (livrările s-au încheiat în iunie 2024) și 250 de tancuri M1A2 SEPv3 (livrările urmează să fie finalizate în 2025).

Azi, Polska Grupa Zbrojeniowa (PGZ) și General Dynamics Land Systems au semnat un acord de extindere a cooperării industriale în domeniul tancurilor M1 Abrams care intră în dotarea forțelor armate poloneze.

Obiectivul PGZ și GDLS este de a lansa un centru regional de competență Abrams care să permită un sprijin complet al echipamentului atât pentru utilizatorii polonezi și americani, cât și pentru alte forțe NATO. Acordul oferă noi oportunități de cooperare în ceea ce privește sprijinul pentru ciclul de viață al tancurilor M1 și al vehiculelor asociate.

În plus față de sprijinul tehnic, acordul deschide, de asemenea, ușa către o potențială producție comună de tancuri M1 Abrams în Polonia, în colaborare cu Polska Grupa Zbrojeniowa (PGZ).

Acordul nu se limitează la întreținerea și sprijinul logistic, ci vizează stabilirea unui cadru de cooperare mai larg, în special în ceea ce privește întregul ciclu de viață al tancurilor Abrams, inclusiv gestionarea pieselor de schimb și întreținerea vehiculelor însoțitoare.

Prin dezvoltarea acestor competențe locale, Polonia nu numai că își îmbunătățește capacitatea de a-și repara propriile vehicule militare, dar se și poziționează ca un actor-cheie în sprijinirea forțelor NATO care operează tancuri Abrams. În paralel, această cooperare ar putea, de asemenea, să deschidă calea pentru producția comună a acestor tancuri pe teritoriul polonez, consolidând astfel capacitatea industrială a Poloniei și integrându-se în lanțurile internaționale de aprovizionare în domeniul apărării.

În prezent, Polonia dispune de un arsenal divers de tancuri. Printre principalele modele se numără Leopard 2, un tanc de luptă german. Polonia deține două variante: Leopard 2A4, achiziționat în anii 2000, și Leopard 2A5, mai modern. În prezent, Polonia lucrează la modernizarea acestor tancuri la standardul Leopard 2PL, cu îmbunătățiri la nivelul blindajului și al sistemelor electronice.

În plus față de Leopard, forțele poloneze operează și PT-91 Twardy, un tanc bazat pe T-72 sovietic. Deși mai vechi, PT-91 a fost modernizat cu sisteme electronice moderne și blindaj întărit, devenind o componentă cheie a flotei blindate poloneze.

Polonia păstrează, de asemenea, tancuri T-72 moștenite din perioada Pactului de la Varșovia, dintre care unele au fost modernizate pentru a răspunde nevoilor actuale.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel