Umbrela de securitate a SUA, care ne-a protejat în timpul Războiului Rece și după, poate să nu rămână deschisă tot timpul: Europa are nevoie de o capacitate de apărare comună

DefenseRomania Team |
Data publicării:
Sursă foto: FORTER
Sursă foto: FORTER

De multe ori, discursurile politicienilor sunt doar vorbe, dar uneori sunt cu adevărat importante și indică schimbările radicale care vor avea loc. Și se pare că șeful diplomației europene, Josep Borrell, a ținut unul dintre aceste discursuri importante la Forumul Europa din 9 aprilie 2024. Întregul său discurs a fost despre securitatea globală și noile sale realități, deoarece agresiunea Federației Ruse împotriva Ucrainei a distrus distrus stabilitatea internaţională și a forțat țările europene să se trezească din letargie.

Discursul lui Josep Borrell merita toată atenţia pentru că abordează aspecte care privesc nu doar Uniunea Europeană și Ucraina, ci sistemul de internaţional de securitate în general, ceea ce presupune un impact direct asupra economiei globale, diplomației și relaţiilor între state în general.

De la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, Statele Unite și-au asumat poziția de principal garant al securității pentru acele națiuni ale lumii care împărtășeau valorile occidentale și se opuneau "amenințării roșii" - URSS-ului.

De-a lungul Războiului Rece, trupele americane au fost elementul-cheie în garantarea securităţii tuturor statelor aflate la vest de Elba. După prăbușirea URSS, ''mâna protectoratului'' a fost întinsa și pentru țările din fostul Pact de la Varșovia.

 

Europa are nevoie de o capacitate de apărare comună

 

Dar ceea ce a fost de neclintit timp de 75 de ani nu mai este așa, după cum a afirmat fără menajamente Josep Borrell: "Trebuie să îi facem pe cetățenii UE să înțeleagă că umbrela americană care ne-a protejat în timpul Războiului Rece și după, s-ar putea să nu rămână deschisă tot timpul. Că, poate, în funcție de cine guvernează la Washington, nu ne putem baza pe sprijinul american și pe capacitatea americană de a ne proteja. Trebuie să ne construim o capacitate de apărare comună. Trebuie să ne asumăm propria responsabilitate".

În același timp, șeful diplomației europene spune explicit că SUA nu mai vor să se ocupe deloc de securitatea europeană. Și, prin urmare, chiar și garanțiile NATO au devenit deja ceva foarte efemer.

,,Decizia de a ne mări capacitatea se datorează lipsei de voință de pe cealaltă parte a Atlanticului de a respecta angajamentul de a apăra toți membrii NATO, în orice circumstanțe", a declarat Josep Borrell.

Cu toate acestea, desigur, el reiterează faptul că NATO rămâne în continuare un instrument de securitate important și că sporirea capacității de apărare a părții sale europene este principalul motiv al viabilității sale. Dar el declară, de asemenea, obligația de a crea un sistem de securitate european separat.

Și, în mod obiectiv, de îndată ce Europa își va rezolva în mod independent obiectivele de securitate. La urma urmei, așa cum SUA nu vor să lupte în Europa, nici Europa nu este dispusă să lupte în Pacific. La urma urmei, NATO ar fi trebuit să funcționeze în ambele sensuri.

Dacă privim situația dintr-o perspectivă mai generală, concluzia este foarte simplă. Uniunea Europeană pur și simplu nu-și mai poate permite luxul de a se baza strict pe puterea SUA. Încrederea este baza oricărei uniuni, este imposibil să construiești ceva comun fără ea.

Și a fost nevoie doar de două lucruri pentru ca această fundație să se fisureze. Primul este declarația candidatului la președinția SUA, Donald Trump, cu privire la planul său de a nu apăra țările NATO care nu cheltuiesc 2% din PIB pentru apărare. Al doilea este lipsa unui sprijin stabil acordat Ucrainei cu arme, în ciuda promisiunilor.

Asta pentru că, în condițiile celei mai mari crize de securitate din ultimul deceniu și a celui mai mare război din Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace, a nu oferi ajutor din cauza disputelor politice interne este un semn de lipsă de încredere într-un parteneriat.

În cele din urmă, în ceea ce privește Ucraina, Josep Borrell a declarat următoarele: "Chiar dacă Ucraina nu este încă membră a Uniunii Europene, războiul împotriva Ucrainei reprezintă o amenințare pentru întreaga Uniune. Nu putem disocia soarta poporului ucrainean de soarta poporului Uniunii Europene, mai ales că Putin este hotărât să își extindă activitățile destabilizatoare la întreaga Uniune".

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel