Ultimul F-16 al României intră oficial în dotarea României. ROAF amintește de perspectiva de a trece la generația a V-a

Tudor Curtifan |
Data publicării:
Sursă foto: Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu” Facebook
Sursă foto: Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu” Facebook

În Baza 86 Aeriană „Locotenent aviator Gheorghe Mociorniță”, de la Borcea, va avea loc luni, (29 martie), ceremonia de recepție și intrare în dotarea Forțelor Aeriene Române a ultimei aeronave F-16 Fighting Falcon din lotul de cinci care completează Escadrila 53 Vânătoare.

Aeronava, cea de-a 17-a de acest tip achiziționată de România, a sosit în țara noastră joi, 25 martie, din Portugalia.

Achiziția noului lot de avioane F-16 Fighting Falcon și a pachetului de bunuri și servicii aferent asigură creșterea securității României prin executarea permanentă a apărării spațiului aerian național/NATO, pe timp de pace și în situații de criză, prin Serviciul de Luptă Permanent – Poliție Aeriană (SLP-PA), sub comanda NATO, în conformitate cu angajamentele asumate.

Potrivit unui comunicat al MApN, emis către DefenseRomania, programul de înzestrare cu aceste aeronave multirol reprezintă și o oportunitate importantă de angrenare a industriei naționale de apărare, întreaga flotă de 17 aeronave urmând a fi modernizată la standardul M6.XR de către Aerostar Bacău, operator economic desemnat drept Centrul de mentenanță pentru aeronavele F-16 din dotarea Armatei României, care va asigura, pe lângă modernizare, și mentenanța aeronavelor.

 

În comunicatul de ieri, ROAF a amintit de importanța programului F-16 și „perspectiva de a putea realiza trecerea la generația a 5-a de avioane de luptă”

 

În septembrie 2014, primii militari aparţinând Forţelor Aeriene au început, la Baza Aeriană de la Monte Real, Portugalia, un proces de învăţare lung, intens, dar cu multe promisiuni de satisfacţie profesională, precizau ieri, în momentul în care ultimul F-16 a ajuns în România, Forțele Aeriene Române.

Tehnologic, trecerea de la generația a 3-a la generația a 4-a aduce România în clubul țărilor cu o capabilitate aeriană credibilă și cu perspectiva de a putea realiza trecerea la generația a 5-a de avioane de luptă.

Pentru Forțele Aeriene Române a fost un pas important și obligatoriu, inovațiile tehnice din ultima perioadă conducând la evoluții și schimbări rapide în cadrul sistemului de apărare aeriană.

Revoluția digitală, evoluția sistemelor de comunicații și dezvoltarea avioanelor de luptă au generat transformări în privința interoperabilității forțelor aeriene, în scopul mutării centrului de greutate al Puterii Aeriene de la obținerea și menținerea superiorității aeriene, către superioritatea informației și exploatarea ei”, au mai transmis ROAF.

Amintim că în 2013 țara noastră a semnat un contract pentru livrarea a 12 avioane de vânătoare F-16 Fighting Falcon din Portugalia. Aeronavele sunt second hand, dar modernizate de OGMA. Primul lot a fost livrat în 2016 și 2017. Ulterior, România a semnat un nou contract pentru al doilea lot de aeronave F-16, în număr de cinci.

De precizat că în 2019, ministrul Apărării de la vremea respectivă, Gabriel Leș, a răspuns afirmativ unei întrebări dacă România se gândește la F-35.

„E o capabilitate pe care o avem în calcul. Suntem prinși în acest program. Dacă toate lucrurile merg bine, de o astfel de capabilitate putem discuta din 2028 încolo”, a nuanțat totuși Leș, la vremea respectivă. 

CITEȘTE ȘI: David Saranga: În România se produc componente ale avioanelor F-35

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel