Răspunsul NATO pentru pericolul rusesc: La Vilnius sunt așteptate cel puțin trei decizii concrete

Cătălin Costea |
Data publicării:
Un total de opt avioane moderne F-35, împreună cu un detașament de aproximativ 150 militari, sunt desfășurate în prezent la a Baza Aeriană Tactică de la Malbork, Polonia. Avioanele efectuează în prezent misiunii NATO de poliție aeriană. Sursa foto: NATO.
Un total de opt avioane moderne F-35, împreună cu un detașament de aproximativ 150 militari, sunt desfășurate în prezent la a Baza Aeriană Tactică de la Malbork, Polonia. Avioanele efectuează în prezent misiunii NATO de poliție aeriană. Sursa foto: NATO.

În centrul discuțiilor de săptămâna viitoare de la Vilnius se va afla războiul din Ucraina, dar și planurile pe termen lung pentru aducerea țării agresate cât mai aproape de statele membre ale NATO.

Prima măsură concretă va fi înființarea Consiliului NATO-Ucraina.

„La summit, vom face Ucraina și mai puternică și vom stabili o viziune pentru viitorul ei”, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. „Mă aştept ca liderii aliaţi să convină asupra unui pachet cu trei elemente pentru a aduce Ucraina mai aproape de NATO”, iar acest pachet include:

  1. Discuții privind un program multianual de asistență pentru Ucraina destinat asigurării interoperabilității depline între Forțele Armate ucrainene și cele ale NATO;

  2. Înființarea Consiliului NATO-Ucraina;

  3. Dezbateri privind apartenența Ucrainei la NATO.

„Mă aștept ca liderii aliați să își reafirme dorința ca Ucraina să devină membră a NATO, precum și unitatea pentru a aduce Ucraina mai aproape de obiectivul său”, a subliniat acesta.

Stoltenberg a menționat că aliații NATO au promis deja 500 de milioane de euro pentru nevoi critice din Ucraina, inclusiv combustibil, provizii medicale, echipamente de deminare și poduri de pontoane.

„Vom ajuta, de asemenea, la construirea sectorului de securitate și apărare al Ucrainei, inclusiv cu spitale militare, și vom ajuta Ucraina să treacă de la echipamentele și standardele din epoca sovietică la standardele NATO”, a mai declarat liderul NATO.

 

Consolidarea NATO

 

A doua măsură: Liderii alianței vor căuta, de asemenea, să consolideze apărarea și descurajarea cu trei noi planuri regionale de apărare, care contracarează principalele amenințări ale NATO: Rusia și terorismul.

Stoltenberg a precizat că cele trei planuri regionale vor acoperi:

  • Atlanticul și Arctica europeană;

  • Regiunea baltică și Europa centrală;

  • Marea Mediterană și Marea Neagră.

„Pentru a implementa aceste planuri, NATO pune 300.000 de militari în stare de pregătire superioară de luptă, inclusiv o putere substanțială de luptă aeriană și navală”, a declarat acesta.

Liderii Alianței vor analiza, de asemenea, un Plan de acțiune pentru producția de apărare „pentru a agrega cererea, a crește capacitatea și a crește interoperabilitatea”.

A treia măsură: Angajament pentru creșterea alocărilor financiare pentru apărarea comună.

Aliații NATO vor stabili, de asemenea, un angajament mai ambițios de investiții în apărare, respectiv de a aloca anual minim 2% din produsul intern brut pentru apărare.

„În 2023, va exista o creștere reală cu 8,3% a sumelor alocate de statele europene și Canada”, a declarat Stoltenberg. „Aceasta este cea mai mare creștere din ultimele decenii și al nouălea an consecutiv de creștere a alocărilor  noastre pentru apărare”.

În total, aliații europeni și Canada au investit peste 450 de miliarde de dolari de la angajamentul de investiții în apărare din 2014. Acesta a menționat că în 2014, doar trei aliați alocau 2% din PIB pentru apărare, iar „anul acesta, 11 aliați vor atinge sau depăși pragul”.

 

Participare largă

Liderii Australiei, Noii Zeelande, Japoniei și Coreei de Sud vor participa la summit „pentru că securitatea noastră nu este regională, ci globală”, a mai declarat secretarul general. „Lucrăm mai îndeaproape pe probleme precum securitatea cibernetică, securitatea maritimă și noile tehnologii”.

În plus, reprezentanți ai Uniunii Europene se vor alătura discuțiilor.

Stoltenberg a amintit că săptămâna viitoare va fi primul summit al Finlandei ca aliat al NATO și că va continua eforturile pentru a asigura aderarea Suediei cât mai curând posibil.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski se va alătura summitului pentru reuniunea inaugurală a noului Consiliu NATO-Ucraina (n.a. - ceea ce înseamnă că înființarea Consiliului NATO-Ucraina a fost deja convenită la nivelul liderilor alianței).

Administrația americană a confirmat participarea președintelui Joe Biden la Vilnius, într-un moment considerat critic pentru securitatea transatlantică.

Acest summit trebuia să fie ultimul la care Stoltenberg să participe ca secretar general, dar aliații i-au cerut să rămână în funcție cel puțin încă un an. Fostul premier norvegian a devenit secretar general al NATO în octombrie 2014.

Citește și: Fortăreața Vilnius. Pentru câteva zile, capitala Lituaniei va fi cel mai protejat punct din Europa: Sisteme antiaeriene, obuziere și avioane de luptă și 1.000 de militari

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel