Ultimatum pentru Ungaria și Polonia. CE intenționează să le excludă din fondul de redresare

Tudor Curtifan |
Data actualizării: | Data publicării:
Viktor Orban, premierul Ungariei, împreună că Angela Merkel, cancelarul Germaniei. Sursă foto: Orbán Viktor Facebook
Viktor Orban, premierul Ungariei, împreună că Angela Merkel, cancelarul Germaniei. Sursă foto: Orbán Viktor Facebook

Ungaria și Polonia au blocat prin veto bugetul Uniunii Europene, dar și fondul de redresare ca urmare a pandemiei de COVID-19 după decizia ca acestea să fie condiționate de statul de drept.

Bugetul european este în valoare de 1.8 trilioane de euro, în timp ce planul de relansare a economiei după pandemia de noul coronavirus se ridică la 750 de miliarde de euro.

Presa internațională, precum DPA ori EFE, citând surse din cadrul Uniunii, afirmă că au fost analizate diferite scenarii pentru ca Ungaria și Polonia să fie excluse din planul de redresare în cazul în care ele își vor menține veto-ul la summitul UE care va avea loc săptămâna viitoare în perioada 10-11 decembrie. 

În ceea ce privește condiționarea fondurilor de statul de drept, Agerpres amintește că Ungaria se teme în special că va fi sancţionată pentru măsurile ei împotriva migraţiei şi pentru chestiunile ce ţin de identitatea de gen, precum înscrierea definiţiei familiei tradiţionale în Constituţie propusă recent de guvernul de la Budapesta, în timp ce Polonia se află în conflict cu instituţiile europene pe tema reformelor judiciare şi a drepturilor persoanelor LGBT.

 

Ungaria și Polonia ar urma să fi excluse de Comisia Europeană din planul de redresare de 750 de miliarde de euro

 

Ar fi cel puțin două opțiuni pentru a exclude Ungaria și Polonia din planul de 750 de miliarde de euro pentru redresarea Uniunii după pandemie: cooperarea consolidată sau acorduri interguvernamentale.

1. Comisia Europeană poate ocoli veto-ul acestor două ţări faţă de planul ''Next Generation'' prin iniţierea unei ''cooperări consolidate'', un mecanism prevăzut în tratate şi care permite unui grup de cel puţin nouă state membre să lanseze o iniţiativă la care nu doresc să participe şi celelalte state membre.

2. Un acord interguvernamental între statele statele interesate, dar Bruxellesul consideră că această opţiune este mai puţin atractivă, întrucât ar necesita mai mult timp şi, în plus, atragerea de împrumuturi de pe pieţe prin această schemă ar creşte gradul de îndatorare al statelor membre, aminteaște sursa menționată, citând presa internațională.

Amintim că pentru ca bugetul UE să intre în vigoare la 1 ianuarie 2021 este nevoie ca liderii celor 27 de state membre să-l aprobe la summitul din 10-11 decembrie, astfel încât Parlamentul European să-l poată vota în timpul rămas până la sfârşitul anului.

CITEȘTE ȘI: România critică blocarea bugetului UE. Orban: Ungaria și Polonia nu pot vorbi în numele țărilor din Europa Centrală și de Est

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel