După opt luni de război de tranșee pentru orașul Bahmut, rușii au crescut puternic numărul de atacuri asupra trupelor ucrainene, sperând să le împingă în cele din urmă din zona din estul Ucrainei.
Șeful Wagner, Yevgeni Prigojin , susține că forțele sale controlează acum peste 80% din Bahmut, inclusiv întregul centru administrativ, fabricile, depozitele și clădirile municipale. Potrivit Institutului pentru Studiul Războiului (ISW), folosind materiale vizuale, cum ar fi imagini din satelit, forțele ruse controlează cel puțin 76% din Bahmut.
Surse rusești au susținut pe 14 și 15 aprilie că luptătorii Wagner au capturat gara Bahmut-2 și că majoritatea forțelor ucrainene s-au retras din zonă, deși ISW nu a văzut încă o confirmare vizuală a vreunei afirmații. Surse ruse susțin că luptătorii Wagner au traversat secțiuni nespecificate ale liniei de cale ferată în centrul Bakhmut.
Armata ucraineană respinge afirmațiile conform cărora Rusia a capturat mai mult de 80% din oraș și afirmă că forțele ucrainene controlează „în mod semnificativ” mai mult de 20% din Bahmut.
Atât Ucraina, cât și Rusia susțin că bătălia de la Bahmut a fost vitală în slăbirea armatei adverse. Rusia a trimis valuri de prizonieri în raiduri aproape sinucigașe în și în jurul lui Bahmut, susținute de parașutiști și forțe speciale cunoscute sub numele de Spetsnaz. De partea ucraineană, Brigada 93 mecanizată apără cea mai mare parte a frontului urban, din ianuarie.
Bloggerii militari ruși care pretind că raportează din interiorul Bahmut au raportat că forțele ruse folosesc tancuri T-90 chiar în Bahmut, sugerând că Wagner are acces la aceste tancuri moderne pentru asaltul său asupra orașului.
Bahmut, mormântul Wagner?
Statul Major ucrainean a raportat că luptele grele au continuat în Bakhmut și că forțele ruse au efectuat operațiuni ofensive fără succes în apropiere de Hromove (2 km vest de Bahmut).
Kievul susține că Wagner a reușit să obțină anumite succese în Bahmut numai datorită atacurilor în care și-au folosit oamenii, aruncându-i în așa-zisa mașini de tocat carne.
"Asta a fost singurul lucru care le-a permis să realizeze măcar ceva. Acum ei operează și în grupuri tactice mici, dar cu întăriri din armata regulată. Logica aici este simplă: organizației teroriste Wagner îi lipsește puterea", a declarat pentru Ukrinform din Ucraina, Serhii Cherevati .
El a subliniat că conducerea militară rusă nu a arătat noi tactici sau cunoștințe învățate din războiul de la Bahmut și a estimat că Wagner va suferi aceeași soartă ca și membrii ISIS, care au ajuns să fie învinși și persecutați.
Deși a fost împinsă într-un colț care se micșorează al orașului Bahmut, armata ucraineană este, probabil, hotărâtă să lupte, nu până la ultima suflare, ci până la ultima șansă reală de a rezista, după care să se retragă. Scopul Kievului este de a uza armata rusă în timp ce Ucraina își înarmează și își antrenează propria armată pentru o viitoare contraofensivă.
„Ajutăm celelalte unități ale noastre să câștige timp, să obțină muniție și arme și să se pregătească pentru o contraofensivă”, a declarat colonelul Pavlo Palisa , comandantul Brigăzii 93 Mecanizate, o unitate cheie ucraineană în luptele urbane din interiorul Bakhmut.
Luptă pentru fiecare scară de bloc
Strategia Ucrainei de a reține forțele ruse la Bahmut a dus la numeroase victime pentru ruși, dar, din păcate, și pentru apărătorii ucraineni. Armata ucraineană desfășoară în mod constant mici unități militare în lupte urbane apropiate, în timp ce mii de alți soldați apără calea de acces din câmpurile și satele situate în vestul orașului. Lupta este aproape corp la corp, în clădiri abandonate, subsoluri și tranșee.
Într-o astfel de bătălie, care a fost relatată pentru The New York Times de colonelul Palisa, rușii au făcut o gaură cu un tanc în peretele unui bloc ținut de ucraineni. Soldații ruși au urcat prin gaură pentru a lupta corp la corp.
„O parte a blocului era deținută de inamic, iar cealaltă parte de trupele noastre”, a spus colonelul, adăugând că ucrainenii au decis apoi să umple clădirea cu explozibili, au fugit afară și au detonat explozivii în timp ce rușii erau încă. interior.
Ucraina are un avantaj în astfel de lupte de stradă. Ca în orice război urban, labirintul de ruine și ascunzători face imposibil ca armata mai puternică, în speță cea rusă, să-și folosească superioritatea în armele grele (artilerie și blindate).
În lupta urbană, este obișnuit să se folosească o strategie de încercuire pentru a priva forțele de apărare de muniție, așa cum a făcut Uniunea Sovietică la Stalingrad. Dar Ucraina și-a consolidat liniile de aprovizionare apărând calea de acces pentru aprovizionarea Bahmutlui, scrie publicația americană.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News