UGV-urile ucrainene vor apărea tot mai des pe câmpul de luptă

Cătălin Costea |
Data publicării:
Un UGV denumit D-21-11 dezvoltat pentru armata ucraineană. Acest sistem a fost creat ca parte a clusterului tehnologic de apărare Brave1. Sursa foto: Militarnyi.
Un UGV denumit D-21-11 dezvoltat pentru armata ucraineană. Acest sistem a fost creat ca parte a clusterului tehnologic de apărare Brave1. Sursa foto: Militarnyi.

Ucraina mizează pe așa numitele UGV-uri (vehiculele terestre fără pilot - unmanned ground vehicles) și caută să obține investiții de miliarde pentru a susține producția de astfel de sisteme pe plan intern, după cum a declarat pe 9 iulie un înalt oficial al Ucrainei responsabil cu eforturile industriei de apărare, în timpul unei conferințe de presă pe marginea summitului NATO.

„Anul acesta va fi anul sistemelor [robotizate] terestre”, a declarat Oleksandr Kamyshin, ministrul pentru industriile strategice din Ucraina. „Veți vedea mai multe dintre acestea în prima linie, în următoarele 12 luni”, a precizat oficialul ucrainean.

Sistemele terestre vor fi folosite pentru evacuare medicală, activități logistice, deminare și minare, precum și pentru alte sarcini de luptă, a detaliat Kamyshin.

Însă Ucraina trebuie mai întâi să găsească investitorii necesari pentru a dezvolta producția. Potrivit aceluiași oficial, Kievul caută să obțină alte 10 până la 15 miliarde de dolari în investiții în industria de armament.

Departamentul de Stat al SUA a anunțat în mai un grant de 2 miliarde de dolari pentru Ucraina, din care o parte va merge către industria de apărare, în timp ce țara a primit un ajutor similar din partea Danemarcei.

Industria de Apărare a Ucrainei (IAU), după cum se numește în prezent fostul concern de stat Ukroboronprom, lucrează deja cu o serie de companii străine la producția în comun de tehnică militară și muniție specifică.

Un număr de companii sunt implicate în proiecte în derulare sau în perspectivă apropiată. Northrop Grumman a fost confirmat ca lucrând la producția comună de muniție și la „dezvoltarea unei fabrici speciale de produse chimice”.

Day & Zimmerman a fost, de asemenea, anunțată ca partener în producția comună de muniție, în timp ce D&M Holdings este partener la producția de încărcături de propulsie și amorse.

Alți parteneri includ companiile Leonardo, implicat în „integrarea tehnologiei laser în sistemele de apărare antiaeriană ucraineană” și Amentum cu care se lucrează la o facilitate comună de întreținere a vehiculelor blindate.

Oficialul ucrainean nu a răspuns la întrebările privind capacitatea actuală sau planificată a Ucrainei de a produce obuze de 155 mm. Acesta a remarcat însă drept cauze pentru limitarea producției insuficiența investițiilor și problemele cu sistemul energetic, puternic afectat de bombardamentele rusești. Atacurile rusești sunt, de asemenea, o problemă directă, Rusia având o medie de aproximativ două atacuri pe săptămână asupra facilităților ucrainene din industria de apărare.

Demersurile Ucrainei de a produce mai multe arme pe plan intern vin pe fondul insuficienței sprijinului venit din partea aliaților săi. În timp ce SUA este pe cale să ajungă abia vara viitoare la o producție de aproximativ 1,2 milioane de obuze de 155 mm, capacitatea UE este de aproximativ 500.000 de obuze pe an.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel