Forţele Armate Ucrainene au utilizat în premieră un vehicul terestru fără pilot Ironclad pentru a ataca o fortăreaţă a trupelor ruse (Foto/Video)

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:
UGV-ul ucrainean Ironclad, echipat cu staţia de armament Shablia M2, care dispune de o mitralieră de calibru mare / Sursa foto: Telegram/Mikhailo Fedorov.
UGV-ul ucrainean Ironclad, echipat cu staţia de armament Shablia M2, care dispune de o mitralieră de calibru mare / Sursa foto: Telegram/Mikhailo Fedorov.

Dronele de luptă, ca tip de armă, trec rapid de la aplicarea teoretică la cea practică și își găsesc locul pe câmpul de luptă. Soldații ucraineni din cadrul Brigăzii a 5-a de Asalt au publicat o înregistrare video impresionantă de pe linia frontului: un vehicul terestru fără pilot (UGV) controlat de operatori ucraineni, a efectuat un atac asupra unei fortărețe a forțelor ruse de ocupație.

Ceea ce vedem în materialul video de mai jos este UGV-ul Ironclad, o invenție realizată de compania ucraineană Roboneers, parte a grupului de întreprinderi din domeniul industriei militare ''Brave1''.

Youtube video image

În septembrie 2023, Mikhailo Fedorov, fondatorul Brave1 și ministru ucrainean pentru Transformare Digitală, a anunțat că forţele armate ucrainene au început deja utilizarea efectivă în luptă a acestor roboți, iar acum au apărut și primele imagini cu utilizarea pe front a UGV-ului Ironclad.

Fondat în colaborare de Ministerul pentru Transformare Digitală al Ucrainei, Ministerul Apărării al Ucrainei, Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei, Consiliul Național de Securitate și Apărare, Ministerul Industriilor Strategice al Ucrainei și Ministerul Economiei al Ucrainei, ''programul Brave1'' se află în prima linie în ceea ce privește îmbunătățirea capacităților militare ale Ucrainei.

Analiştii militari ucraineni de la publicaţia DefenseExpress, precizează că specificaţiile vehicul terestru robotizat Ironclad sunt cunoscute şi prezentate într-o broşură.  Acest UGV ucrainean poate îndeplinii funcţii multiple pe front: de la efectuarea de misiuni de recunoaştere şi sprijin pentru unităţile de infanterie, până la asalt asupra tranșeelor inamice. 

Ceea ce este interesant este faptul că armamentul pare să fie modificat. Versiunea standard vine cu o turelă care dispune de mitralieră ShaBlia M2 (calibru 7,62 mm). Această serie de turele a fost arma principală încă de la momentul prezentării acestei drone terestre, eveniment care a avut loc în 2018.

Cu toate acestea, în această înregistrare apare un vehicul care lansează grenade. Calitatea slabă a imaginilor video nu permite o constatare certă, însă traiectoria balistică și impactul gloanțelor pe sol indică o posibilă integrare a unui lansator automat de grenade pe Ironclad.

Tentativa de ofensivă este un atac standard cu două drone: un robot în acțiune la sol plus un vehicul aerian care îl urmărește de sus. Gloanțele trasoare facilitează ajustarea focului asupra pozițiilor inamice.

Site-ul People's Project, care a fost primul care a prezentat ShaBlia în 2015 și, ulterior, ShaBlia M2, notează că această stație de armament vine în cel puțin trei versiuni: echipată cu mitraliere PKT sau PKM, sau cu un lansator de grenade din seria AGS (40 mm). Până în prezent, nu există imagini cu varianta cu lansator de grenade, așa că aceasta ar putea fi prima apariție publică a acestui sistem de turelă.

Cu toate acestea, amplasarea încărcătorului în partea stângă a țevii pare să indice mai degrabă un lansator de grenade de tip occidental, cum ar fi Mk19.

Anterior, programul militar ucrainean Brave 1 Defence Tech a prezentat cea mai recentă creație a sa, un robot kamikaze terestru, cunoscut sub numele de "Ratel S", care a fost conceput pentru a facilitata lovituri precise asupra țintelor inamice de la o distanță sigură. Această drona kamikaze terestră a atras atenția nu numai pentru tehnologia care stă la baza să, ci și pentru potențialul său impact asupra războiului modern.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel