UE vrea o forță care să poată interveni militar fără ajutorul SUA, dar deplânge lipsa de voință politică

Tudor Curtifan |
Data publicării:
Sursă foto: US Army
Sursă foto: US Army

Şefa Executivului Uniunii Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că blocul comunitar trebuie să poată interveni militar fără ajutorul Statelor Unite, dar îi lipseşte voinţa politică, relatează Agerpres, citând Reuters.

''Întrebarea fundamentală este de ce astfel de iniţiative nu au avut succes în trecut. Poţi avea cele mai avansate forţe din lume, dar dacă nu ai fost pregătit să le utilizezi vreodată, la ce bun? Ceea ce ne-a ţinut în loc până acum nu este doar un deficit de capacitate, ci lipsa voinţei politice. Iar dacă ne dezvoltăm această voinţă politică, putem face multe la nivelul UE'', a declarat Ursula von der Leyen în discursul anual privind starea Uniunii Europene, susţinut miercuri în plenul Parlamentului European la Strasbourg.

''Europa poate - şi ar trebui în mod clar - să fie capabilă şi dispusă să facă mai mult pe cont propriu'', a spus oficialul european, aducând trei mari argumente în această privinţă, conform textului discursului său anual dat publicităţii de Comisia Europeană.

 

Bruxelles-ul insistă pentru o forță militară europeană în paralel cu NATO



''În primul rând, trebuie să asigurăm stabilitatea în vecinătatea noastră şi în diferitele regiuni. /.../ Datorită acestei poziţii geografice, Europa ştie mai bine decât oricine că o criză externă nerezolvată poate deveni rapid o criză internă. În al doilea rând, natura ameninţărilor cu care ne confruntăm evoluează rapid: de la atacurile hibride sau cibernetice la cursa accelerată a înarmărilor în spaţiu. /.../ Nu mai este nevoie de armate şi rachete pentru a cauza daune de proporţii. Poţi paraliza instalaţii industriale, administraţii orăşeneşti şi spitale - nu ai nevoie decât de un laptop. Poţi perturba un întreg proces electoral cu un telefon inteligent şi o conexiune la internet. Al treilea motiv este acela că Uniunea Europeană este un furnizor unic de securitate. Vor exista misiuni în care NATO sau ONU nu se vor implica, dar în care UE ar trebui să se implice'', a explicat preşedinta Comisiei Europene.

Potrivit acesteia, UE trebuie să pună bazele unui proces decizional colectiv printr-un schimb de informaţii la nivel european. ''Este vital să îmbunătăţim cooperarea dintre serviciile noastre de informaţii'', a subliniat ea. De asemenea, trebuie să fie îmbunătăţită interoperabilitatea, de exemplu prin aplicarea de scutiri de TVA atunci când se achiziţionează echipamente de apărare dezvoltate şi produse în Europa. ''Acest lucru nu numai că ne-ar spori interoperabilitatea, dar ne-ar şi reduce actuala dependenţă de producătorii externi'', a spus şefa CE.

 

Securitatea cibernetică



Un alt aspect ce trebuie abordat este problema securităţii cibernetice. ''Dacă totul este interconectat, atunci totul poate fi piratat. /.../ Ar trebui să dezvoltăm aici, în Europa, instrumentele de apărare cibernetică de care avem nevoie. De aceea avem nevoie de o politică europeană de apărare cibernetică, inclusiv de o legislaţie privind standardele comune, în cadrul unui nou Act european privind rezilienţa cibernetică'', a spus preşedinta CE, îndemnând ţările membre să încerce să devină lideri în materie de securitate cibernetică.

Promiţând o cooperare sporită cu NATO, condusă de SUA, von der Leyen a mai declarat că va convoca un summit special pe tema apărării anul viitor, în timpul preşedinţiei franceze a Consiliului UE. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel