UE va prelungi schema de subvenții pentru muniție pentru încă un an

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Obuze de artilerie, la fabrica de muniție VOP Nováky deschisă în Slovacia/ Foto: czechoslovakgroup CSG
Obuze de artilerie, la fabrica de muniție VOP Nováky deschisă în Slovacia/ Foto: czechoslovakgroup CSG

Planul de 500 de milioane de euro ASAP al UE a fost inițial menit să subvenționeze lanțul de aprovizionare al munițiilor și al producției de rachete din Europa pentru un an.

UE dorește să prelungească cu încă un an programul său de creștere a producției de muniții și rachete, într-o mișcare care ar putea duce la mai multe finanțări direcționate către industria de apărare a Europei.

În pachetul său „mini-Omnibus” prezentat săptămâna trecută, Comisia Europeană a introdus și propunerea de a prelungi Actul de sprijinire a producției de muniție (ASAP) dincolo de iunie 2025, până la sfârșitul anului 2026.

 

Propuneri introduse în noul Regulament

 

  • Planul de Sprijin pentru Producția de Muniții (ASAP) va permite contribuții financiare voluntare din partea țărilor UE – o premieră în ceea ce privește programele din industria de apărare ale UE. Inițiativa urmează mișcărilor anterioare ale Comisiei de a canaliza numerar către industria de apărare pentru a sprijini reînarmare după ce războiul din Ucraina a scos la iveală capacitatea limitată de producție a Europei pentru tehnica militară.

  • Proiectul va permite transferuri de resurse din Fondurile de Coeziune naționale către EDF - Fondul European de Apărare.

  • Utilizarea Fondurilor de Coeziune, prioritar pentru proiecte de mobilitate duală (infrastructură rutieră, feroviară adaptată transportului militar).

  • Cumularea finanțării din EDF cu alte programe UE.

  • Va fi crescut sprijinul pentru proiecte de tehnologii dual-use (civil și militar), în special în domeniul digital. Sunt vizate proiecte precum cele 15 AI Factories (Centre de infrastructură pentru dezvoltarea Inteligenței Artificiale și 5 Gigafactories (Centre la scară europeană care integrează putere de calcul extremă, peste 100.000 de procesoare AI).

 

ASAP, program prin care și România a accesat fonduri

 

ASAP, lansat inițial cu un buget de 500 de milioane EUR pentru un an, a fost conceput pentru a eficientiza lanțurile de aprovizionare cu muniții și producție de rachete în UE. A ajutat la extinderea capacităților în „propulsivi, explozivi, obuze, capacitatea de testare și rachete în întreaga Uniune”, a scris Comisia în propunerea din această săptămână.

Amintim că România a obținut fonduri prin Programul ASAP pentru retehnologizarea unei Fabrici de Pulberi, în colaborare cu gigantul german Rheinmetall. Investițiile vor crește producția pulberilor pentru muniție la peste 10.000 de tone și - pentru explozibili - la 4.300 de tone anual.

„Motivul principal” pentru extinderea ASAP „a fost să oferim mai multă flexibilitate în cazul în care am dori să o extindem cu fonduri suplimentare”, a declarat un purtător de cuvânt al Comisiei pentru Euractiv.

„Cu toate acestea, nu este nimic fix în ceea ce privește finanțarea suplimentară în această etapă”, au adăugat ei.

Textul ar permite „posibilitatea” guvernelor UE sau „altor părți interesate relevante” de a transfera „în mod voluntar” mai mulți numerar către cât mai curând posibil.

Deocamdată nu este clar dacă extinderea și orice finanțare suplimentară ar determina noi oferte din partea industriei pentru proiecte noi sau dacă banii le-ar sprijini pe cele existente.

Guvernele naționale și Parlamentul European sunt acum așteptate să revizuiască propunerea.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
pixel