UE va permite statelor membre să blocheze aprovizionarea cu gaze naturale din Rusia. Obiectiv 2027: Independență totală față de hidrocarburile rusești

Liviu Bejenariu |
Data actualizării: | Data publicării:
Sursă foto: Gaprom
Sursă foto: Gaprom

Uniunea Europeană a pregătit un proiect de lege care va permite membrilor săi să blocheze în mod independent și unilateral importurile de gaze naturale din Rusia. 

Conform proiectului, orice țară din UE va putea „limita parțial sau, acolo unde este justificat, complet” accesul companiilor din Rusia și Belarus la conductele sale de gaze naturale și la terminalele de gaz natural lichefiat (GNL), „acolo unde este necesar pentru a-și proteja interesele esențiale de securitate”.

Potrivit Financial Times, care citează un înalt oficial al UE sub protecția anonimatului, propunerea ar permite companiilor energetice europene să rezilieze contractele cu furnizorii ruși de gaze fără a plăti compensații semnificative.

În prezent, după eforturile făcute de statele uniunii pentru a-și reduce dependența de energia rusă, UE mai primește aproximativ 10% din necesarul de gaz din Rusia, inclusiv prin transporturile de GNL. Mai multe state membre, în special Austria și Ungaria, se bazează încă într-un procent foarte mare pe aprovizionarea din Rusia.

Negociatorii din statele membre și parlamentul european sunt așteptați să aprobe vineri proiectul de text. Versiunea finală va trebui însă aprobată oficial de parlament și de statele membre.

În loc de interzicerea totală a importurilor de gaze rusești, ipoteză care ar fi putut destabiliza piețele și căreia foarte probabil i s-ar fi opus țările cu puține alternative, comisia a încercat să convingă capitalele europene să-și diversifice sursele de combustibil, stabilind un obiectiv ca UE să fie liberă de combustibilii fosili din Rusia până în 2027.

În ultimul an s-a manifestat o creștere a importurilor de GNL rusesc, ceea ce reprezintă o îngrijorarea deosebită pentru liderili comunitari, în principal pentru că astfel se asigură Moscovei fonduri pentru menținerea războiului împotriva Ucrainei.

Kadri Simson, comisarul UE pentru energie, a presat în repetate rânduri guvernele UE să adopte o poziție mai fermă prin care „să reducă exporturile rusești de GNL până la a le elimina complet”.

Olanda interzis noi contracte de transbordare a GNL rusesc, dar Belgia, Spania și Franța au permis continuarea importului și reexportului acestuia, argumentând că este dificil pentru companiile lor să se retragă din contractele deja încheiate.

Belgia și Spania, care au terminale mari de regazificare pentru combustibilul lichid, au devenit anul acesta cei mai mari importatori de GNL rusesc, după China.

„Știu că Belgia, cu terminalul nostru energetic, încă ajută sau facilitează ... că acest [GNL] încă intră în țară. Cu siguranță nu avem nevoie de el pentru noi înșine, dar e încă nevoie pentru țările vecine”, a declarat Tinne Van der Straeten, ministrul energiei din Belgia, pentru FT.

Ea a adăugat că, „cu ținta pentru 2027 în minte”, ar trebui să existe o „abordare europeană” pentru interzicerea ultimelor vestigii de gaz rusesc.

UE a propus ca blocul să extindă măsurile luate în timpul crizei gazelor de anul trecut pentru a stabiliza prețurile prin reducerea cererii de gaze cu 15% și continuarea plafonării prețurilor pentru încă un an.

Prelungirea urmează să fie aprobată de miniștrii energiei din UE pe 19 decembrie, dar ar putea fi depășită dacă statele membre adoptă măsurile de întrerupere a aprovizionării rusești.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel