UE va cheltui încă 250 de milioane pentru a dezlega Moldova de energia rusească. Fondurile, utilizate pentru compensarea facturilor și pentru investiții

Photo source: NSC via Reuters și Chat GPT
Photo source: NSC via Reuters și Chat GPT

Comisia Europeană și Moldova au convenit asupra unei strategii cuprinzătoare pe doi ani pentru independența energetică și sustenabilitatea Republicii Moldova.

Strategia urmărește un dublu scop: decuplarea Moldovei de insecuritatea aprovizionării cu energie rusească și integrarea ei pe deplin în piața energetică a UE, relatează Comisia Europeană.

Sprijinul total acordat Republicii Moldova în cadrul Strategiei se va ridica la 250 de milioane de euro pentru 2025, din care 100 de milioane de euro vor fi furnizate până la jumătatea lunii aprilie.

În plus, 60 de milioane de euro pot fi furnizate locuitorilor din din regiunea transnistreană, dacă sunt îndeplinite anumite condiții.

Prima tranșă de 30 de milioane de euro a fost deja furnizat, ca parte a unui ajutor mai mare, de 64 de milioane de euro.

Astfel, ”grantul energetic” de zilele trecute, a permis R. Moldova să cumpărare de gaze pentru Transnistria pentru 20 de milioane de euro. Alte 10 milioane sunt alocate achiziției de energie electrică pentru malul drept al Nistrului.

 

Bani de la UE pentru compensare

 

Al doilea pas va implica 100 de milioane de euro în sprijin financiar suplimentar pentru Republica Moldova până la jumătatea lunii aprilie, pentru a atenua facturile mai mari la energie pentru consumatorii de pe malul drept.

„Pe termen scurt, pachetul general va sprijini consumatorii moldoveni care se confruntă cu o creștere bruscă a prețurilor pe malul drept al Nistrului”.

Amintim că, după ce Rusia a oprit furnizarea de gaze către Republica Moldova, prețul energiei este mai mare cu aproximativ 75%. Gazul s-a scumpit și el cu 30%, iar agentul termic, utilizat pentru încălzirea centralizată în blocuri, este cu aproximativ 38% mai scump.

Acesta va compensa toate costurile excesului de energie electrică pentru toate gospodăriile până la 110 kWh pe lună până la 31 decembrie 2025.

De asemenea, va include un fond de ajutor pentru reducerea costurilor cu electricitatea pentru gospodăriile cele mai vulnerabile și va face posibilă compensarea creșterii costurilor cu electricitatea pentru instituțiile sociale, inclusiv grădinițe, școli și spitale”, a spus Comisia Europeană.

 

Ajutorul, utilizat și pentru investiții în energie

 

Al treilea pas prevede ca UE și partenerii internaționali să finanțeze acțiuni și investiții în reziliența și independența energetică a Moldovei.

Pe termen lung, sprijinul UE va permite Moldovei să-și îmbunătățească securitatea energetică prin investiții și reforme pentru tranziția energetică și să asigure o tranziție completă de la aprovizionarea cu energie din Rusia.

Pachetul este o continuare a muncii depuse de UE și parteneri pentru a reduce vulnerabilitatea energetică a Moldovei. Astăzi, sistemul energetic al Republicii Moldova oferă energie electrică și căldură fără întreruperi.

Amintim că la 1 ianuarie 2025,  Gazprom a oprit furnizarea gazelor ruseșticătre R. Moldova.

După aceea, din cauza lipsei alimentării cu gaz, încălzirea centrală și furnizarea de apă caldă au fost întrerupte în Transnistria, iar întreprinderile industriale au fost închise.

Guvernul Republicii Moldova subliniază că Rusia îi lasă fără căldură pe locuitorii Transnistriei şi încearcă să facă presiuni asupra Moldovei prin intermediul Gazprom.

 

Sprijin vital din România și Uniunea Europeană pentru moldoveni

 

Moldova are sprijinul României, de unde primește aproximativ două treimi din electricitatea necesară, evitând o pană de curent.

Mai mult, din 2022, malul drept al republicii Moldova este alimentat exclusiv de pe piețele de gaze din UE.

Până acum, UE a oferit deja 240 de milioane de euro în sprijin bugetar direct sistemului energetic al Republicii Moldova în perioada 2021-2024 pentru a ajuta persoanele cele mai vulnerabile.

În plus, din 2021, UE a oferit 67 de milioane de euro sub formă de granturi care au mobilizat investiții de peste 640 de milioane de euro prin intermediul partenerilor financiari internaționali.

Moldova a beneficiat, de asemenea, de asistență macrofinanciară a UE în valoare de 295 de milioane de euro din 2023, din care 220 de milioane de euro au fost acordate sub formă de împrumuturi și 75 de milioane de euro sub formă de granturi. Printre alte priorități, tranșa sa concentrat pe reformele sectorului energetic.

Din 2022, sistemul electric al Republicii Moldova este conectat la rețeaua electrică continentală europeană.

La 1 decembrie 2024, capacitatea de export din UE către Ucraina și Moldova a fost majorată de la 1,7 la 2,1 GW, inclusiv 315 MW pentru Moldova.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel