Potrivit unui comunicat al MAE, ministrul român de externe, Bogdan Aurescu, a participat la reuniunea miniștrilor afacerilor externe din statele membre ale UE, care a avut loc la Bruxelles.
În cadrul reuniunii, se arată în comunicat, ministrul Bogdan Aurescu a prezentat colegilor europeni inițiativa României privind înființarea și găzduirea Centrului Euro-Atlantic pentru Reziliență (E-ARC) la București. Acesta va funcționa, în primă fază, ca instituție națională în subordinea Ministerului Afacerilor Externe, urmând a fi deschis participării altor state din UE, NATO sau parteneri care doresc să se alăture demersului, pentru coordonarea acțiunilor și bunelor practici în materie, la nivelul tuturor actorilor relevanți. Astfel, Centrul este conceput ca o platformă pentru integrarea abordărilor în ceea ce privește reziliența și este structurat pe trei piloni: reducerea riscurilor prin anticipare și adaptare, crearea de bune practici și cooperare în domeniul cercetării. Centrul va promova, printre altele, o abordare strategică integrată privind realizarea coeziunii în jurul conceptului de reziliență și va identifica atât vulnerabilitățile, cât și soluții pragmatice în acest sens.
Consolidarea parteneriatului UE-SUA
Referitor la relațiile transatlantice, ministrul Bogdan Aurescu a exprimat susținerea puternică a României pentru obiectivul UE de a aprofunda coordonarea și dialogul cu SUA. A subliniat importanța consolidării parteneriatului UE-SUA, arătând că Administrația Biden reprezintă o oportunitate deosebită pentru revigorarea și dezvoltarea relațiilor, pe baza apartenenței la aceeași comunitate de securitate și valori. Totodată, oficialul român a explicat că ar trebui abordată cu prioritate consolidarea rezilienței strategice transatlantice, cu obiectivul reducerii dependenței de actori care nu împărtășesc aceleași seturi de valori.
Cazul Navalnîi. Sancțiunile suplimentare se amână
Oficialul român a reiterat condamnarea arestării acestuia și s-a alăturat celorlalți miniștri de externe europeni care au cerut eliberarea sa cât mai curând. De asemenea, s-a referit la foarte recentele acțiuni nedemocratice ale autorităților ruse de reprimare a libertății de exprimare și de a manifesta pașnic. Bogdan Aurescu a reafirmat nevoia unei abordări unitare, principiale și coordonate a dialogului UE cu Rusia, orice contacte ale oficialilor europeni cu autoritățile ruse trebuind să fie pregătite minuțios, transparent și în conformitate cu interesele și principiile politicii europene comune care privește relațiile UE-Rusia.
***
Totuși, în cadrul reuniunii miniștrilor de externe nu a fost decisă introducerea unor sancțiuni suplimentare Rusiei, o parte dintre statele UE nefiind de acord cu acest aspect. În săptămâna următoare, șeful diplomației europene, Josep Borrell, va efectua o vizită la Moscova pentru a determina Kremlinul să elibereze protestatari reținuți, precizează Reuters.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News