Uniunea Europeană şi NATO au anunţat miercuri crearea unui grup de lucru comun pentru a îmbunătăţi rezilienţa infrastructurilor critice în faţa unor ameninţări precum sabotajele sau folosirea ca armă de către Rusia a livrărilor de energie, transmit EFE și Agerpres
Scopul principal al grupului operativ va fi ca „infrastructura, tehnologia și lanțurile noastre critice de aprovizionare să fie mai rezistente la potențialele amenințări și să luăm măsuri pentru a atenua potențialele vulnerabilități”, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, la o conferință de presă cu președintele Comisiei Europene, Ursula von. der Leyen la Bruxelles.
Stoltenberg a amintit şi de utilizarea ca armă a energiei de către preşedintele rus Vladimir Putin şi de sabotajul suferit de gazoductul Nord Stream.
''Aşa că am căzut de acord să creăm un grup de lucru privind rezilienţa şi infrastructurile critice'', a adăugat el.
Ursula von der Leyen: ''Este vorba despre un grup de lucru în care experţii noştri din NATO şi din Uniunea Europeană vor lucra cot la cot pentru a identifica principalele ameninţări la adresa infrastructurilor noastre critice, vor examina vulnerabilităţile strategice pe care le avem şi, desigur, vor elabora principii-cheie pentru a ne îmbunătăţi rezistenţa şi vor propune măsuri paliative şi corective'', a explicat şefa executivului european.
Von der Leyen, care a semnat marţi împreună cu Stoltenberg şi cu preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a treia declaraţie de cooperare între UE şi NATO, cu care vor duce colaborarea dintre cele două organizaţii la ''un nou nivel'', a declarat că, la început, grupul de lucru se va ocupa de patru sectoare: transport, energie, digital şi spaţial.
Cea de-a treia declaraţie de cooperare între UE şi NATO include ca noutate concurenţa geostrategică în creştere, problemele de rezilienţă şi protejarea infrastructurilor critice, tehnologiile emergente şi disruptive în spaţiu, implicaţiile schimbărilor climatice pentru securitate şi interferenţa şi manipularea informaţiei.
Obiectul este de ''a studia împreună cum să facem ca infrastructurile noastre critice, tehnologia noastră şi lanţurile noastre de aprovizionare să fie mai rezistente la posibilele ameninţări şi să luăm măsuri pentru a face faţă posibilelor vulnerabilităţi'', a insistat el.
''Va fi un pas important pentru ca societăţile noastre să fie mai puternice şi mai sigure'', a apreciat politicianul norvegian.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News