De luni de zile, oficialii europeni caută modalități de a folosi activele rusești pe care blocul le-a înghețat după ce Vladimir Putin a invadat Ucraina în februarie 2022.
Țările G7 iau în considerare o propunere de a utiliza aceste active ca garanție pentru împrumuturi bancare care ar putea finanța redresarea Ucrainei. Aceste fonduri vor fi confiscate dacă Rusia refuză să plătească despăgubiri după încheierea războiului.
Se pare că oficialii UE au două mari îngrijorări în legătură cu impunerea unor astfel de măsuri radicale: reacția piețelor și răspunsul Moscovei.
Potrivit surselor publicației Politico, măsurile ar putea „ păta reputația zonei euro, făcând-o mai puțin atractivă pentru investitori”.
”Intrăm în ape neexplorate... Oricine ar fi îngrijorat de potențialele consecințe ale confiscării bunurilor”, a declarat un diplomat al UE sub condiția anonimatului.
Răspunsul Moscovei: acțiuni legale și atacuri cibernetice
Politico scrie că Europa se teme, de asemenea, de represalii din partea Moscovei sub forma unui val de contestații împotriva depozitarului financiar belgian Euroclear, care deține marea majoritate a rezervelor rusești din Europa.
Cei mai mari creditori ai Rusiei, inclusiv Rosbank, Bank Sinara și Rosselkhozbank, au intentat procese împotriva Euroclear pentru sute de milioane de ruble.
De asemenea, mai mulți oficiali europeni care au participat la discuție au avertizat că o astfel de decizie ar putea provoca o reacție a Moscovei împotriva activelor europene din Rusia.
Dar poate cel mai distructiv răspuns rusesc ar putea veni din zona cyber.
Un diplomat al UE cu care a vorbit Politico a avertizat că Rusia ar putea, de asemenea, să-și intensifice atacurile cibernetice asupra instituțiilor financiare occidentale, în efortul de a-și recupera banii.
În plus, reprezentanți ai unor companii de securitate cibernetică al companiei și-au exprimat îngrijorarea că confiscarea activelor ar putea determina Moscova să acționeze ca un ”pirat financiar” și să devieze tranzacții financiare mari către conturi rusești.
Rusia a trecut deja la confiscări
Un al doilea diplomat al UE a respins aceste avertismente, menționând că Rusia a confiscat deja sucursale locale ale companiilor europene cu mult înainte ca problema confiscării activelor să apară pe agenda politică a G7.
El a subliniat că Kremlinul va continua să submineze interesele financiare europene în Rusia, indiferent dacă planul de confiscare este pus în aplicare.
Planul de confiscare a activelor ar putea strânge peste 200 de miliarde de euro pentru a sprijini reconstrucția postbelică a Ucrainei. Țările G7 caută o foaie de parcurs coordonată.
Pe 30 ianuarie, statele membre ale UE au susținut un plan de a aloca miliarde de euro în venituri din înghețarea activelor băncii centrale a Rusiei, ca prim pas către posibila lor utilizare pentru reconstruirea Ucrainei.
Înaltul Reprezentant al UE, Josep Borrell, a spus că decizia privind utilizarea activelor imobilizate rusești va fi luată înainte de următoarea reuniune a Consiliului UE pentru Afaceri Externe. Conform programului de lucru al Consiliului UE, următoarea reuniune este programată pentru 18 martie 2024.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News