UE pregătește un plan de răspuns la măsurile protecționiste anunțate de Trump

Sursă foto: Paneuropa Romania
Sursă foto: Paneuropa Romania

Uniunea Europeană pregătește o strategie în două faze pentru a răspunde măsurilor lui Donald Trump. Bruxelles-ul vrea să-l folosească atunci când Trump câștigă alegerile prezidențiale din noiembrie din SUA și, ulterior, introduce tarife dure pentru importurile de mărfuri. 

Potrivit estimărilor, măsurile protecționiste din programul candidatului republican la președinția SUA ar putea reduce exporturile din UE către Statele Unite cu aproximativ 150 de miliarde de euro pe an.

Oficialii UE sunt îngrijorați de această perspectivă, mai exact de promisiunea lui Trump de a impune un tarif minim de 10% pentru toate mărfurile din SUA. Doar Canada și Mexic ar putea obține scutiri de la aceasta.

Trump promite că va proteja producătorii autohtoni și va îmbunătăți bugetul american.

Dacă fostul președinte va câștiga efectiv alegerile, UE  intenționează să aplice metoda ”stick and carrot”, bazată atât pe motivare, cât și descurajare.

În primul rând, motivarea. Oficialii de la Bruxelles intenționează să ia legătura cu echipa lui Trump și să discute ce produse americane ar putea cumpăra Europa mai mult decât acum.

„Trebuie să arătăm că suntem un partener pentru SUA, nu o problemă. Vom căuta oferte, dar suntem gata să ripostam dacă se întâmplă acest lucru. Nu vom fi mânați de frică”, a declarat un înalt oficial al UE, citat de Financial Times.

Valdis Dombrovskis, comisarul european pentru comerț, a vorbit și el într-un sens similar. „Credem că SUA și UE sunt aliați strategici și, mai ales în contextul geopolitic actual, este important să lucrăm împreună în domeniul comerțului”, a spus el. El a adăugat, însă, că Europa este pregătită, ca și în trecut, să-și apere interesele dacă este necesar.

De cealaltă parte, celălalt instrumente este  descurajarea. În cazul în care negocierile eșuează, UE dorește să aibă pregătită o listă de bunuri asupra cărora va impune taxe de 50% sau chiar mai mult. Raportul FT nu indică ce articole ar putea fi incluse.

O posibilă confruntare între UE și SUA ar aduce aminte de primul mandat al lui Trump. În 2018, a introdus tarife la importurile de aluminiu și oțel. Bruxelles-ul a răspuns apoi impunând tarife pentru produse precum bourbon, motociclete Harley-Davidson și bărci cu motor.

După ce actuala administrație Joe Biden a preluat mandatul, UE și SUA au convenit să suspende taxele impuse reciproc.

 

Acord privind eliminarea reciprocă a tarifelor pentru produsele SUA și UE

 

Statele Unite și Uniunea Europeană încearcă de ani buni să elimine tarifele comerciale. Negocieri în această direcție au culminat cu inițiativa TTIP (Parteneriatul Transatlantic pentru Comerț și Investiții), care a fost suspendată în 2016 din cauza intereselor divergente privind protecția anumitor industrii, standardele de reglementare și politicile agricole.

Un Acordul privind eliminarea tarifelor pentru produsele industriale (echipamente industriale, produse chimice și farmaceutice, vehicule, electronice etc) între SUA și Uniunea Europeană ar reprezinta un pas semnificativ în reducerea barierelor comerciale dintre cele două mari economii. 

Cu toate acestea, rămân o serie de provocări - precum armonizarea standardelor și reglementărilor tehnice dintre SUA și UE, dar mai ales de interesele protecționiste - ar putea fi exacerbate dacă Donald Trump ar ajunge la Casa Albă.

În precedentul mandat, Trump a criticat frecvent practicile comerciale ale UE, pe care le considera inechitabile față de SUA și a impus tarife pe o serie de produse europene, inclusiv oțel și aluminiu, invocând motive de securitate națională.

Cum spuneam mai sus, UE a răspuns cu tarife proprii pe produse americane, escaladând astfel conflictul comercial.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel