Răspunzând solicitărilor repetate din partea unor țări, Comisia Europeană a propus plafonarea prețurilor în noiembrie ca nou răspuns al UE la creșterea prețurilor la gaze cauzată de războiul din Ucraina.
Executivul comunitar a propus plafonarea, pentru un an, a preţurilor la gaze atunci când preţurile la hub-ul de gaze TTF ar depăşi nivelul de 275 de euro/Megawatt oră timp de două săptămâni consecutiv şi atunci când preţurile TTF vor fi mai mari cu 58 de euro faţă de preţul mediu mondial la gaze naturale lichefiate timp de 10 zile de tranzacţionare.
Cu membrii profund împărțiți cu privire la detaliile plafonului propus, reuniunea de marți nu a produs o decizie finală, lăsând miniștrii energiei din UE să încerce din nou un acord pe 19 decembrie.
"Am făcut progrese, dar nu am terminat încă. Nu toate întrebările pot primi răspuns astăzi", a declarat ministrul german al Economiei, Robert Habeck, după întâlnirea, care a durat ore întregi.
Membrii, inclusiv Germania, Austria și Țările de Jos, se tem că limitarea prețurilor gazelor ar putea devia aprovizionarea atât de necesară în afara Europei și ar putea perturba funcționarea piețelor de energie.
Virgil Popescu: Miniştrii Energiei din UE nu au ajuns la un acord cu privire la valoarea plafonului preţului la gaze
Miniştrii Energiei din UE nu au ajuns la un acord cu privire la valoarea plafonului şi la alte elemente din mecanismul de corecţie a preţului gazului natural, la nivelul UE, a anunţat miercuri ministrul Energiei, Virgil Popescu.
"Am participat la reuniunea extraordinară a Consiliului miniştrilor Energiei, la Bruxelles. După două zile de discuţii şi negocieri lucrările s-au finalizat aseară târziu, dar nu am ajuns la un acord cu privire la valoarea plafonului şi la alte elemente din mecanismul de corecţie a preţului gazului natural, la nivelul Uniunii Europene", a scris acesta pe pagina sa de Facebook.
"România, alături de Spania, Italia, Belgia, Grecia, Bulgaria, Slovacia, Polonia, Lituania şi Slovenia susţin un plafon rezonabil pe preţ care să nu dea un semnal în piaţă de creştere a preţului, ci din contră să ajute la stabilizarea acestuia la valori rezonabile. Vom negocia şi în zilele următoare pentru a putea ajunge la un consens", a subliniat ministrul Energiei.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News