UE își stabilește conducerea la vârf, dar rămân de negociat numiri importante

Liderii Uniunii Europene au votat joi seara pentru alegerea noilor președinți ai principalelor instituții ale blocului, la summitul de la Bruxelles. În urma votului, Ursula von der Leyen va rămâne președintele Comisiei Europene, fostul premier portughez António Costa va conduce Consiliul European, iar prim-ministrul estonian Kaja Kallas va conduce politica externă a UE.

Pentru aprobarea candidaturilor a fost nevoie de întrunirea a așa-numitei majorități calificate consolidate. Aceasta se realizează prin îndeplinirea simultană a două condiții: cel puțin 20 din cele 27 de state membre (72%), reprezentând cel puțin 65% din populația UE, trebuie să voteze pentru propunere.

Așteptarea a durat până la sfârșitul primei zile a summit-ului, subiectul sensibil al alegerii liderilor fiind lăsat la finalul agendei, după discuțiile despre războiul din Ucraina, tema apărării și securității UE și conflictul din Orientul Mijlociu.

Înainte de aceasta, a devenit cunoscut la Bruxelles că premierul italian Giorgia Meloni era nemulțumită că nu a fost implicată mai profund în procesul de nominalizare a candidaților și că cele trei candidaturi, ale lui von der Leyen, Costa și Kallas au fost supuse votului într-un singur pachet.

 

Ce ar putea obține Meloni

 

Potrivit Corriere della Sera, Meloni intenționa să obțină votarea separată a fiecărui candidat și să-și exprime votul pentru von der Leyen, dar nu și pentru ceilalți doi candidați.

În cazul Kajei Kallas, propusă pentru poziția de Înalt Reprezentant al Uniunii Europene pentru politica externă și de securitate, Italia dorea ca politica externă a Uniunii să meargă către în țările baltice, care riscă să direcționeze atenția UE doar către frontul de est, ignorând Marea Mediterană. 

În discuțiile confidențiale cu Bruxellesul - care se desfășoară de câteva săptămâni, Meloni a cerut o vicepreședinție executivă a Comisiei, scrie LaRepubblica.  Problema este că sunt doar trei vicepreședinți executivi: unul de la Partidul Popular, unul de la socialiști și unul de la liberalii macronişti de la Renew.

Italia solicită, așadar, vicepreședinția executivă economică, funcție care însă, cel mai probabil, va reveni Franței. Chiar ieri, Macron l-a nominalizat pe Thierry Breton pentru acest rol.

Italiei i s-a oferit la schimb o simplă vicepreședinție ca țară fondatoare. Aceasta ar fi funcția care controlează fondurile europene și aplicarea Next Generation Eu (instrument de redresare conceput pentru a ajuta la repararea daunelor economice și sociale cauzate de pandemia COVID-19). Fotoliu care ar merge la Raffaele Fitto. 

Dar jocul abia începe pentru că dacă în Consiliul European liderii decid cu majoritate - și deci Meloni poate încă manevra bazându-se pe grupul de paria Orbán - Fico.

 

Vot în Parlamentul European

 

Acum viitorii lideri trebuie să depășească încă un obstacol. Noul Parlament European trebuie să aprobe candidaturile și noii comisari europeni.

Majoritatea deputaților din cel mai mare bloc politic al UE, Partidul Popular European, care are 190 de locuri în noul parlament cu 720 de locuri, sunt așteptați să o susțină pe von der Leyen, dar aceasta va avea nevoie de sprijinul altor partide ca să obțină peste jumătate din voturile europarlamentarilor. Votul ar putea avea loc încă de pe 18 iulie.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel