Pentru a-și astupa găurile din ”șvaițerul” informațional, UE intenționează să înființeze o Agenție de spionaj

Sursă foto: European Parliament - Facebook
Sursă foto: European Parliament - Facebook

Uniunea Europeană ar putea avea propria agenție de spionaj, pentru a putea răspunde coordonat la amenințările cu care se confruntă blocul european.

Uniunea Europeană a face progrese pentru a-și consolida capacitățile de securitate și intelligence, printre care și planurile pentru o agenție proprie de spionaj

Ca parte a unei analize cuprinzătoare a pregătirii pentru război și criză a blocului, publicată miercuri, fostul președinte finlandez Sauli Niinistö consideră că UE are nevoie de propria sa agenție de informații.

Crearea unei agenții de spionaj la nivel european reprezintă o inițiativă ambițioasă, dar rămâne de văzut care ar putea eficiența unei asemenea structuri, având în vedere nivelul diferit de angajament al statelor membre, unele dintre acestea având alte priorități decât politica Bruxelles-ului, raportat la Federația Rusă.

Noua structură va avea rolul de a ajuta țările să se apere împotriva amenințărilor, sabotorilor și agenților străini care operează în capitalele de pe întreg continentul printr-un schimb mai bun de informații, relatează Politico.

În luna martie, fostul președintele Finlandei Sauli Niinistö a fost însărcinat de către președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, să prezinte un raport detaliat despre pregătirea pentru război și apărarea civilă a UE și să vină cu sugestii de îmbunătățire.

Raportul afirmă că președintele rus Vladimir Putin a purtat război în Ucraina la granița de est a UE de ani de zile, iar agenții săi sunt activi în întreg blocul comunitar, stârnind îngrijorări cu privire la capacitatea agențiilor naționale de a prezice activități și influențe rău intenționate.

 

„Trebuie să avem încredere unul în altul”

 

În proiectul său, Niinistö discută despre necesitatea ca UE să-și stabilească propria „cooperare completă în domeniul informațiilor la nivelul UE, care poate servi atât nevoilor strategice, cât și operaționale”, adăugând că este necesară o „rețea anti-sabotaj” pentru a proteja infrastructura.

Este nevoie de mai multe eforturi pentru „îmbunătățirea activității de contraspionaj în instituțiile UE”, a spus el după ce a prezentat planul împreună cu von der Leyen.

Amintim că o serie lungă de diplomați ruși au fost expulzați din capitale sub acuzații de spionaj.

Mai mult, războiul din Ucraina și consecințele acestuia provoacă haos în întreaga UE – de la drone care monitorizează site-urile de antrenament militar, până la încercări de asasinat dejucate asupra directorilor din industria militară, până la atacuri asupra infrastructurii subacvatice.

Aliații occidentali împărtășesc deja informații – cu rețeaua Five Eyes care leagă agențiile din Statele Unite, Australia, Canada, Noua Zeelandă și Regatul Unit – și o astfel de agenție din cadrul UE ar trebui să se concentreze pe utilizarea corectă a informațiilor deja operaționale, a spus Niinistö. „Trebuie să avem încredere unul în altul”, a spus Niinistö.

 

Temeri privind scurgeri de informații

 

„Știm cu toții că colectarea informațiilor este în primul rând responsabilitatea statelor membre”, a spus von der Leyen. „Ar trebui să ne bazăm pe îmbunătățirea fluxului de informații, a colectării de informații și a colectării de informații”.

Există numeroase alte domenii în care blocul ar trebui să-și întărească pregătirea pentru conflict, se arată în raport.

De exemplu, Uniunii îi lipsesc un milion de experți în securitate cibernetică, a spus Niinistö și, deși nu pledează pentru recrutarea militară, dorește ca statele membre să introducă programe care aduc civilii în apărarea națională.

Bruxelles-ul poate fi considerat o ”capitală a spionajului”, cu agenții de spionaj, mai ales cele chineze și ruse, care au împânzit sutele de agenții europene și ambasade din capitala Belgiei.

Agențiile de securitate trebuie, de asemenea, „să facă cât mai dificil posibil pentru serviciile de informații externe ostile să opereze oriunde în UE”, a spus el. Concluziile lui Niinistö vor fi incluse în cel de-al doilea mandat al lui von der Leyen, în care UE va avea primul său comisar pentru apărare însărcinat cu redactarea așa-numitului o carte albă despre apărare care până în primăvară.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel