Potrivit publicației germane Welt am Sonntag, care citează un document al Serviciului European de Acțiune Externă, UE ar putea demara o misiune de instruire pentru ofițerii ucraineni.
Misiunile au ca scop consolidarea forțelor armate ale Ucrainei și sunt motivate de „activitățile militare în curs” pe care le desfășoară Federația Rusă.
Programul urmărește instruire și formare militară pentru Ucraina. Prin aceste misiuni UE „își manifestă solidaritatea cu Ucraina” pe fondul activităților militare desfășurate de Kremlin la frontiera dintre cele două state.
Rusia acuză UE că pregătește terenul în Ucraina pentru operațiuni militare împotriva ei
Leonid Slutsky, liderul Comitetului pentru Relaţii Internaţionale al Dumei de Stat a Federației Ruse, a comentat misiunea de instruire militară a UE în Ucraina și a adus acuze Occidentului cu privire la testarea terenului pentru operațiuni militare de pe teritoriul Ucrainei, împotriva țării sale.
Politicianul rus a cerut Occidentului, dacă e îngrijorat de situația din Ucraina, să se asigure că Kievul implementează Acordurile de la Minsk.
„Dacă vor exista misiuni de instruire militară a Uniunii Europene în Ucraina, ele vor ridica numeroase semne de întrebare”, a precizat Slutsky, citat de agenția de presă Tass.
„Împotriva cui vor pregăti instructorii militari europeni ucrainenii și cine vor fi până la urmă elevii lor? Ascunzându-se în spatele retoricii privind agresiunea rusă ei pot transforma Ucraina într-un teren pentru a testarea viitoarelor provocări armate împotriva Rusiei, spre deliciul rusofobilor”, a mai precizat politicianul rus.
„Dacă Europa ar fi cu adevărat îngrijorată de securitatea Ucrainei, oficialii europeni ar trebui să se axeze pe conflictul din Donbass și pe refuzul Ucrainei de a implementa Acordurile de la Minsk. (...) Ar trebui să-și concentreze mai bine eforturile pe obiective pașnice, ca de exemplu autarea Ucrainei să pună în aplicare acordurile nu să împingă Kievul spre escaladarea conflictului din est”, a conchis Slutsky.
Războiul în estul Ucrainei, soldat cu peste 14.000 de morţi de la declanşarea sa după anexarea ilegală a Crimeei de către Federația Rusă.
Deși există numeroase dovezi cu privire la implicarea Rusiei în războiul din Ucraina, atât economic cât și militar, Kremlinul neagă vehement în continuare acest lucru.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News