Ministrul francez al apărării, Florence Parly, a dezvăluit în aprilie că "în cadrul instituţiilor au loc reflecţii cu privire la crearea unei direcţii generale responsabile cu probleme de securitate şi apărare".
Mai multe surse instituţionale au confirmat pentru AFP că "au fost identificate mijloacele pentru crearea unei Direcţii Generale de Apărare, în subordinea unui comisar, dacă viitorului preşedinte al executivului european îi va fi încredinţat unui mandat în acest sens".
Totuşi, deocamdată "nu s-a decis nimic", se insistă la Bruxelles. "Decizia îi aparţine viitorului preşedinte al Comisiei şi este nevoie de acordul statelor membre, întrucât apărarea este o competenţă naţională", a explicat un responsabil european. "Sunt multe idei, dar e o problemă complexă şi în final e posibil să nu se întâmple nimic", a recunoscut alt responsabil.
În viitorul buget multianual al UE, pentru cofinanţarea proiectelor industriale pe perioada 2021-2027, va fi constituit un Fond european pentru apărare (FED) dotat cu 13 miliarde de euro. S-a subliniat însă că este vorba de bani consacraţi industriei şi cercetării şi nu pentru formarea unei armate europene.
Suma evocată "corespunde valorii anuale a investiţiilor consacrate de Franţa echipamentelor sale militare", a relativizat Florence Parly, recunoscând totuşi că "pentru UE este enorm, deoarece se pleacă de la zero".
Franţa, Germania, Italia şi Spania au lansat deja proiecte comune de avioane de luptă şi drone "pentru a nu mai depinde de capacităţile aliatului american", a menţionat ministrul francez.
În schimb, în Est, aceste finanţări ar urma să servească la modernizarea unei industrii militare îmbătrânite, într-un spirit de complementaritate cu SUA, notează AFP.
"Nu se pune problema să întoarcem spatele NATO", a asigurat Parly. "Dar cum să fim aliaţi de încredere dacă cerem întruna ajutor?", a insistat ea.
Dacă ideile continuă să fie divergente, "banii vor fi în scurt timp disponibili şi va fi nevoie de cineva să-i gestioneze", se subliniază la Bruxelles.
Potrivit ministrului francez al apărării, "va fi nevoie de o direcţie cu normă întreagă". Iar crearea unui post de comisar va răspunde acestei solicitări, întrucât "forma urmează funcţia", a adăugat comisarul european pentru industrie, poloneza Elzbieta Bienkowska. Aceasta a menţionat că gestionarea FED trebuie să rămână în interiorul Comisiei pentru că "cercetarea şi dezvoltarea industriale sunt competenţe comunitare şi este vorba de bani de la bugetul comun".
Guvernele europene sunt însă reticente la ideea de a-şi delega către Comisia Europeană una din competenţele suverane. Foarte rezervată s-a arătat şi şefa diplomaţiei europene, Federica Mogherini, în al cărei portofoliu intră supervizarea cooperării structurate permanente în domeniul apărării şi marile proiecte de capacităţi militare lansate la sfârşitul lui 2018.
"A permite crearea unei Direcţii generale a Apărării în spatele Serviciului european de acţiune externă ar însemna practic a accepta subordonarea acestuia", a spus un diplomat european.
Un responsabil european a argumentat la rândul său că înfiinţarea "unui post de comisar pentru gestionarea unui fond de 13 miliarde de euro nu este justificată". "Însă ar putea începe să aibă sens dacă se extind competenţele acestuia la securitatea cibernetică şi la aspectele militare ale programelor de sateliţi".
Competenţele noului post ar putea cuprinde şi un buget de 6,5 miliarde de euro pentru mobilitatea militară.
În cadrul actualei Comisiei europene prezidate de Jean Claude Juncker a fost creat un post de comisar pentru securitate, fiind încredinţat britanicului Julian King, al cărui succesor ar putea fi "înaintat în grad", pentru a se bucura de competenţe extinse în noul executiv european.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News