U.E a livrat un laborator cibernetic Ucrainei. Capabilitatea este o necesitate în condițiile în care rolul sistemelor informatice este vital în războiul de apărare dus cu Rusia

Cătălin Costea |
Data publicării:

Uniunea Europeană a finanțat și a livrat echipamente pentru un laborator cibernetic Forțelor Armate ale Ucrainei, ca parte a sprijinului acordat în cadrul Facilității Europene pentru Pace.

Laboratorul cibernetic a fost inaugurat la Kiev, pe 2 decembrie, în cadrul Comandamentului pentru comunicații și securitate cibernetică al Forțelor Armate ale Ucrainei.

Cu ajutorul acestuia, Ucraina își poate dezvolta capacitățile de apărare cibernetică ale forțelor sale armate pentru a descoperi intruziunile în sistemele informatice, a face față atacurilor cibernetice și a-și consolida capacitatea generală în domeniul securității cibernetice, se arată în comunicat.

Un laborator cibernetic este un mediu de antrenament și cercetare compus din mai multe componente virtuale și fizice. Poate fi folosit pentru a crea scenarii realiste de instruire pentru a dezvolta abilitățile practice ale profesioniștilor din domeniul apărării cibernetice militare. Tehnologia laboratorului cibernetic permite utilizatorului să genereze un mediu virtual realist care pune cursanții în fața problemelor actuale, răspunzând la simulările de atac cibernetic și apărare în timp real.

Măsura de asistență în cadrul Facilității europene pentru pace destinată forțelor armate ucrainene a fost adoptată în urmă cu aproximativ un an, pe 15 decembrie 2021, și are o valoare de 31 de milioane EUR.

Privită anterior ca un demers firesc de dezvoltare, întărirea apărării cibernetice ucrainene a devenit o necesitate în condițiile războiului cu Rusia.

La începutul lunii noiembrie, media din Rusia anunța că, prin intermediul unui haker din Donețk, s-a reușit accesarea programului de comandă și control Delta pus la dispoziție de SUA și utilizat în mod activ de Forțele Armate ale Ucrainei. Mai mult, o serie de atacuri precise cu rachete de croazieră H-32 au fost puse pe seama pierderii controlului de către Forțele Armate ale Ucrainei asupra sistemului Delta care asigura gestionarea online a desfășurării forțelor și mijloacelor.

Partea ucraineană a negat categoric informațiile, Ministerul ucrainean al Apărării precizând că ,,nimeni nu a pătruns în sistemul de comandă și control Delta'' şi că totul face parte din ,,propaganda odioasă'' a Rusiei, în condițiile în care cu doar câteva zile înainte Ucraina anunțase că dezvoltă propriul sistem Delta de monitorizare a situației de pe câmpul de luptă.

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel