UE a livrat Ucrainei aproape o treime din muniția promisă în primăvară

Muniție pentru Ucraina / Foto: Pentagon, Emma Quirk
Muniție pentru Ucraina / Foto: Pentagon, Emma Quirk

Promisiunile UE din primăvară, privind un ajutor militar consistent pentru Ucraina, sunt mai greu de îndeplinit decât se credea inițial.

Uniunea Europeană a livrat până acum aproximativ 300.000 de obuze din milioanele promise Ucrainei, a declarat miercuri ministrul de externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba, aflat la o reuniune NATO de la Bruxelles, potrivit Reuters.

Adresându-se reporterilor în marginea evenimentului, Kuleba a solicitat o aliniere mai strânsă a industriei de apărare a Ucrainei și cea a statelor NATO pentru a se asigura că Kievul dispune de proviziile necesare pentru a face față Rusiei, care a invadat Ucraina în februarie 2022.

„Trebuie să creăm o zonă comună euro-atlantică a industriei de apărare”, a afirmat Kuleba, adăugând că acest lucru ar asigura atât securitatea Ucrainei, cât și a țărilor NATO înseși.

În ultimele luni, Kievul s-a angajat într-o acțiune concertată pentru a atrage producători mondiali de arme de vârf să își deschidă operațiuni în Ucraina, în încercarea de a-și diversifica dependența de armele și munițiile furnizate de aliații săi.

Kuleba a mai afirmat că a avut o întâlnire „productivă” marți cu ministrul de externe slovac Juraj Blanar.

Noul președinte al Slovaciei, Robert Fico, a promis inițial să oprească ajutorul militar acordat Ucrainei, dar a clarificat ulterior că nu va bloca achizițiile de arme de la companii private.

"El a reiterat că hub-ul de întreținere pentru echipamentele grele ucrainene va continua să funcționeze în Slovacia. Contractele dintre companiile ucrainene și producătorii de arme slovaci vor continua", a adăugat Kuleba.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel