Subvenția pentru drona paneuropeană din clasa MALE (altitudine medie, autonomie mare) a fost anunțată la Roma, unde reprezentanții producătorilor s-au întâlnit cu șeful Organizației pentru cooperarea privind armamentul comun (OCCAR), care se ocupă de tranzacție și reprezintă Germania, Franța, Spania și Italia în contractul de realizare a dronei.
Eurodrona reprezintă Independența UE față de SUA și Israel, în materie de drone
„Acesta este începutul apărării europene. Statele membre au decis în cele din urmă să se bazeze pe industria europeană. Este un pas important spre independență”, a declara Matteo Bisceglia, directorul OCCAR.
Proiectul Eurodrona de construire a unei aeronave fără pilot cu două turbopropulsoare - atât în versiunea pentru informații, supraveghere și recunoaștere (ISR), cât și în versiunea de atac - își propune să elimine dependența Europei față de UAV-urile produse de SUA și Israel.
Condus de companiile franceze Airbus și Dassault Aviation, precum și de firma italiană Leonardo, proiectul prevede producția a 20 de seturi de câte trei drone, în valoare totală de 7,1 miliarde de euro, pentru patru clienți naționali - Spania, Italia, Germania și Franța - cu livrarea începând din 2028.
Mult așteptata semnare a contractului de producție cu statele beneficiare va avea loc în octombrie,după cum a anunțat Bisceglie. "Drona este un pas spre a avea un produs al industriei europene care să nu fie supus limitărilor ITAR", a declarat acesta referindu-se la regimul de reglementare al SUA denumit Regulamentul internațional privind traficul de arme.
Caracteristica principală a dronei este versatilitatea
„Ceea ce face ca Eurodrona să fie una diferită de orice altă dronă, este pregătirea sa pentru certificarea civilă”, a declarat Francisco Sanchez Segura, vicepreședinte executiv Airbus. „Am ridicat jocul la un standard de siguranță mai ridicat.”
Întrebat ce tehnologii au fost folosite pentru a obține acest nivel de securitate, Sanchez Segura a declarat că este mai mult o problemă de a asigura spațiu în dronă pentru a fi instalate tehnologiile potrivite, așa cum și când clienții le doresc.
„Lăsăm posibilități atât în volum, cât și în arhitectura sistemului, astfel încât să putem conecta aceste echipamente atunci când sunt necesare. Poate nu sunt în ziua de azi, dar există loc în aeronavă pentru a le instala în viitor.”
Subvenția recent anunțată, de 100 milioane de euro, provine din Programul european de dezvoltare industrială a apărării, o inițiativă a UE care vizează sprijinirea industriei de apărare a blocului comunitar.
O altă subvenție, de 37 milioane de euro, a fost, de asemenea, anunțată pentru a sprijini un consorțiu european (Thales, Indra, Leonardo, Bittium, Radmor and Rohde & Schwarz)) care dezvoltă programul European Secure Software-defined Radio (ESSOR - stații radio cu componente înlocuite prin software securizate europene).
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News