Ucrainenii zboară deja cu F-16. Avioane F-16 pilotate de 14 piloți ucraineni zboară deasupra Danemarcei

DefenseRomania Team, S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:
Avioane MiG-29 ale Ucrainei, zburând în tandem cu avioane americane de tip F-16 Fighting Falcon ale SUA. Foto: Defense Express
Avioane MiG-29 ale Ucrainei, zburând în tandem cu avioane americane de tip F-16 Fighting Falcon ale SUA. Foto: Defense Express

În prezent, unele dintre avioanele F-16 promise Ucrainei sunt pilotate de piloți ai Forțelor Aeriene Ucrainene. Acest lucru a devenit posibil după ce Ministerul britanic al Apărării a validat faptul că alți șase piloți, deja trecuți de antrenamentul de bază, urmează acum sesiuni de pregătire în aer cu avioanele F-16. Declarațiile oficiale subliniază faptul că antrenamentul aerian se desfășoară în Danemarca. În două grupuri separate, un total de 14 piloți au sosit în Danemarca - inițial opt, urmați de alți șase, care au ajuns în urmă cu doar câteva zile. Fiecare pilot și-a încheiat cu succes pregătirea în cadrul "Programului de pregătire de bază din Marea Britanie". 

Accentul principal al programului britanic constă în pregătirea la sol, dublată de sesiuni de cunoaștere a limbii engleze. Conform rapoartelor Ministerului britanic al Apărării, se pare că alți 10 piloți ucraineni au rămas în Marea Britanie, continuându-și programul de pregătire lingvistică, relatează publicația Flyingmag.

Acest lucru indică faptul că, în săptămânile următoare, nu vor fi doar 14, ci mai degrabă 24 de piloți ucraineni care vor survola cerul Danemarcei.


Ce presupune formarea unui pilot ucrainean?


În condițiile în care detaliile legate de programul britanic de pregătire a piloților ucraineni sunt oarecum învăluite în mister, în sfârșit au apărut câteva informații sub forma unui comunicat de presă emis de Ministerul britanic al Apărării. 

Această dezvăluire ne informează nu numai că pregătirea cuprinde stăpânirea limbii engleze, dar implică și aplicați practice prin lecți oferite de piloți britanici experimentați. Aici intră în joc aeronava de antrenament Grob Tutor.


Ce înseamnă acest lucru pentru Ucraina?


Acest program de instruire îi ajută pe ucraineni să fie pregătiți pentru confruntările iminente cu armata rusă și proiectează viitorul aviației ucrainene post-conflict. Astfel, putem presupune că, odată ce ''norul războiului'' se vă risipi, Kievul își vă menține postura de înzestrare cu sisteme de armament occidentale, inclusiv avioane de luptă. 

Pe măsură ce crește speranța în ceea ce privește posibila croire a drumului Ucrainei către statutul de stat membru NATO, competențele piloți ucraineni ar facilita substanțial interoperabilitatea între aviația militară NATO și Forțele Aeriene Ucrainene.

Pregătirea piloților ucraineni se desfășoară în diferite centre din Europa și SUA. Regatul Unit, de exemplu, oferă o pregătire fundamentală preliminară. Danemarca, Țările de Jos și Statele Unite sunt principalii actori în procesul de pregătire în curs de desfășurare. 

De asemenea, Ucraina și România au încheiat un acord în luna octombrie. Acest acord a subliniat faptul că primul grup de piloți antrenați în cadrul facilității de pregătire F-16 nou înființate în România va include piloți ucraineni. Centrul de pregătire și-a început activitatea la începutul lunii noiembrie și anticipează inițierea pregătirii piloților ucraineni în prima parte a anului viitor, potrivit Defense One.

Ucraina a făcut presiuni aproape de la începutul războiului pentru că F-16 să protejeze orașele ucrainene de atacuri aeriene. Statele Unite, care au ultimul cuvântului în privință exportului/transferului de avioane de luptă, au dat în cele din urmă undă verde aliaților să transfere F-16 Ucrainei în iulie. 

Aliații europeni au spus că vor avea nevoie de câteva săptămâni pentru a se pregăti pentru antrenamente, a declarat în iulie consilierul pentru securitate națională de la Casa Alba, Jake Sullivan. 

La 22 decembrie, Olanda a anunțat că pregătește 18 avioane F-16 pentru a fi transferate în Ucraina. Națiunile europene au promis în jur de 60 de F-16 pentru Ucraina, dar nu toate vor fi gata în curând - unele națiuni au promis livrări abia în 2025. 

F-16 nu vor schimba situația pe câmpul de luptă, dar vor ajuta la suprimarea apărării aeriene rusești și vor reduce capacitatea Rusiei de a lansa bombe și rachete asupra orașelor ucrainene, scria la începutul lunii octombrie expertul think tank-ului RAND, Michael Bohnert.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel