Ucrainenii sunt deja în România, dar SUA pun degetul pe rană: Avem suficiente F-16 și capacitatea de a-i pregăti, dar problema e la Ucraina

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Avion de luptă de tip F-16 Fighting Falcon al Forțelor Aeriene Române. Photo source: Baza 86 Aeriană Borcea
Avion de luptă de tip F-16 Fighting Falcon al Forțelor Aeriene Române. Photo source: Baza 86 Aeriană Borcea

În luna mai a acestui an președintele în funcție al SUA Joe Biden a anunțat oficial că Ucraina va primi avioane de luptă F-16 Fighting Falcon, după mai multe luni în jurul acestor avioane de luptă s-a creat o întreagă telenovelă. Așa cum ne așteptam încă de atunci, F-16 nu a fost un game changer în Ucraina, dar e binevenit pentru ca forțele de apărare ucrainiene să facă față atacului brutal și neprovocat al ocupantului rus.

Încă dinainte de anunțul livrărilor a început și cursa pentru antrenarea piloților. Iar acest lucru presupune o provocare majoră. 

Recent, așa cum a analizat și DefenseRomania, americanii au schimbat strategia privind pregătirea piloților ucraineni de F-16 și au renunțat la pregătirea personalului cu experiență, trecând la pregătirea tinerilor cadeți din Forțele Aeriene Ucrainene. 

Sub protecția anonimatului, oficiali americani au declarat publicației americane WSJ că această decizie a fost luată din cauza lipsei de piloți ucraineni cu experiență care cunosc bine limba engleză. Bariera lingvistică e esențială în pregătirea pe avioane americane F-16 iar vechile mentalități sunt cel mai greu de schimbat.

 

Locuri sunt pentru pregătirea piloților ucraineni de F-16, inclusiv în România. SUA pun degetul pe rană și spun că problema e în Ucraina, la numărul piloților de care dispune Armata ucraineană

 

2. F-16 oland... (f-16-olanda-romania-fetesti-borcea_13772400.jpg)

F-16 olandez la Baza 86 Aeriană Borcea, parte a Centrului de instruire din România. Photo source: ROAF

Ucrainenii au început intens pregătirea pe F-16 Fighting Falcon. Centrul de pregătire de la Baza Aeriană 86 Borcea lucrează la capacitate maximă, acolo fiind deja 18 avioane F-16 olandeze, în timp ce recent România și Olanda au bătut palma pentru extinderea proiectului pe termen mediu și lung.

În prezent 4 piloți ucraineni se antrenează la Borcea, în timp ce prima serie de piloți români a finalizat programul de trecere pe F-16.

Însă americanii spun că există nu doar suficiente F-16 pentru Ucraina, dar și capacități de a antrena piloții. Problema este însă că Ucraina nu are suficienți piloți. Acest lucru a fost admis de Jake Sullivan, consilier pentru securitate națională al președintelui Joe Biden, în cadrul unui briefing cu presa, potrivit scriptului publicat de Casa Albă și analizat de DefenseRomania.

„Când vine vorba de F-16, președintele Biden a autorizat trimiterea de avioane F-16 în Ucraina în luna mai a acestui an. Ne aflăm în decembrie 2024 și am avut un număr limitat de piloți (n.r. - ucraineni) care au efectuat pregătirea pe F-16, nu pentru că nu avem capacitatea să-i antrenăm - o avem, pentru cât mai mulți posibil -, ci pentru că ucrainenii nu au suficienți piloți pentru a putea consolida capacitatea F-16 la timp”, a precizat Sullivan.

3. Avioane de... (f-16-romania-borcea_65297600.jpg)

Avioane de luptă de tip F-16 Fighting Falcon ale Forțelor Aeriene Române, pe pistă pe Borcea. Photo source: Baza 86 Aeriană Borcea

În ceea ce privește Centrul de pregătire pentru F-16 din România, trebuie precizat că acesta a fost practic a fost transferat aici din Tucson, Arizona, Statele Unite ale Americii de către partea olandeză. 

Avioanele și echipamentele aparțin Olandei, în timp ce instructorii sunt reprezentanți ai gigantului american Lockheed Martin, producătorul F-16. România asigură întreaga logistică iar Centru e o mină de aur pentru antrenarea piloților noștri care au prioritate.

CITEȘTE ȘI: Cum au ajuns pierderile Abrams la 50% în Ucraina. Un „monstru” în lupta cu alte tancuri, dar ucrainenii au lansat 17 proiectile într-o clădire care a rămas în picioare

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel