După încheierea parteneriatului cu General Dynamics pentru IFV-uri ASCOD, ucrainenii speră că pot produce şi blindate Piranha V

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:
Transportoare blindate Piranha V. Sursa Foto: Uzina Mecanica București
Transportoare blindate Piranha V. Sursa Foto: Uzina Mecanica București

În contextul în care consorţiul militar ucrainean ''Ukrainian Armour'' intenționează să înceapă producția de vehicule de luptă pentru infanterie ASCOD în cooperare cu Czechoslovak Group și, bineînțeles, cu General Dynamics European Land Systems (GDLS), analiştii militar se întrebă ce alte arme și echipamente militare se pot produce în Ucraina.

Chiar dacă la bază vorbim despre compania americană General Dynamics, General Dynamics European Land Systems este un conglomerat format din producători europeni de armament, cum ar fi Mowag (Elveţia), Santa Barbara Sistemas (Spania), Steyr-Daimler-Puch Spezialfahrzeuge (Austria) și alții.

Amintim că, Ucraina ia în considerare posibilitatea de a începe producția sub licență a vehiculului de luptă pentru infanterie (IFV) ASCOD, care se află deja în dotarea mai multor țări NATO, a anunțat compania Ukrainian Armor la 26 septembrie.

Ucraina este pe cale să devină un ”parc industrialo-militar”. Anunțurile din primăvară ale Rheinmetall (compania germană va construi și repara blindate în Ucraina) au fost urmate de cele ale companiei BAE Systems (care va produce tunuri ușoare de 105 mm) și ale BAE Systems Hägglunds care a comunicat că va produce în Ucraina CV90, vehicule de luptă al infanteriei pe șenile, de fabricație suedeză.

Pe lângă ASCOD, printre vehiculele blindate dezvoltate de General Dynamics Land Systems (GDLS) se numără vehiculele de luptă pe roți Piranha V și Pandur II, iar acestea ar putea fi de interes pentru Ucraina, susţine publicaţia Defese Express.

 

Blindatele Piranha V, posibil în viitor să le găsim pe lista de priorităţi 

 

În ceea ce privește Piranha, acesta este un vehicul de luptă pe roți dezvoltat de compania elvețiana Mowag. Istoria sa a început în 1972 și a evoluat de-a lungul a cinci generații, fiind vândut în peste 25 de țări până la versiunea actuală a Piranha V. Transportorul blindat canadian LAV III, cunoscut și sub numele de Stryker în SUA, este dezvoltat pe baza Piranha. 

În același timp, forțele armate ucrainene cunosc deja această platformă, mai multe LAV Bison fiind furnizate de Canada ca parte a unui pachet de ajutor militar. De asemenea, dorința Danemarcei de a transfera Piranha III în Ucraina a fost blocată de guvernul elvețian, deoarece aceste vehicule sunt fabricate în Elveția.

În ceea ce privește Piranha V, acesta este un vehicul de 30 de tone pe un șasiu 8x8, care a fost ales de Danemarca, Spania și România. Bineînțeles, alegerea componentelor pentru acesta depinde de dorința clientului, motorul, transmisia și nivelul de protecție variază.

Bineînțeles, alegerea armamentului depinde exclusiv de dorințele și bugetul clientului. De exemplu, România a ales modulul de luptă UT30MK2 de la Elbit Systems cu o armă automată Bushmaster Mk 44 de 30 mm pentru Piranha V.

Danemarca, pe de altă parte, s-a limitat la versiunea cu mitralieră, deși a comandat, de asemenea, o versiune a vehiculului sub forma unui mortier autopropulsat și a decis să instaleze pe Piranha V sistemul antiaerian Skyranger de la Rheinmetall. 

În ceea ce privește costul, acesta este cunoscut datorită României, care a localizat producția de Piranha V conform contractului din 2017, când a primit dreptul de a produce parțial 227 de vehicule  pentru aproape 1 miliard de dolari, adică 4 milioane de dolari pe vehicul. La prețurile actuale din 2023, așa cum reiese din planurile pentru o nouă comandă de 150 de Piranha V, aceasta ar fi de 4,49 milioane de dolari fiecare.

 

Ucrainenii nu se uita doar la Piranha V, ci şi la Pandur II

 

Rezultat al muncii austriecilor de la Steyr-Daimler-Puch Spezialfahrzeuge pentru a actualiza Pandur I, creat în anii 1980, într-un vehicul de luptă practic nou, Pandur II este un produs al General Dynamics European Land Systems, dar nu este la fel de popular ca Piranha.

Pandur II, creat în 2001, este mai ușor - până la 22 de tone - și, prin urmare, este deja un vehicul de luptă amfibiu. Printre statele care au achiziţionat acest blindat se numără Austria (în versiunea 6x6) și Republica Cehă, Portugalia și Indonezia, toate în versiunea cu șasiu 8x8 și cu condiţia de a le produce pe plan loc.


Astfel, deși Pandur II și Piranha V seamănă la prima vedere, ele aparțin unor clase diferite. Și, putem presupune, ca producția licențiată a ambelor ar putea fi de interes pentru Forțele Armate ale Ucrainei.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel