Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a reținut pe Dunare o navă de marfă pentru că ar fi transportat cereale ucrainene din Peninsula Crimeea

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Serviciul de Securitate de Stat al Ucrainei (SBU) reține o navă cargo în apropiere de Odesa pentru că ar fi transportat cereale ucrainene furate de Rusia din Crimeea. Fotografie publicată la 11 iulie 202 - (SBU/Telegram).
Serviciul de Securitate de Stat al Ucrainei (SBU) reține o navă cargo în apropiere de Odesa pentru că ar fi transportat cereale ucrainene furate de Rusia din Crimeea. Fotografie publicată la 11 iulie 202 - (SBU/Telegram).

Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a declarat la 11 iulie că a reținut o navă de marfă străină și pe căpitanul acesteia în apropiere de Odesa, deoarece a ajutat Rusia să expedieze cereale ucrainene din Peninsula Crimeea.

Nava, care naviga sub pavilionul unei țări nespecificate din Africa Centrală, "a executat ordinele Rusiei" și a transportat "produse agricole furate" din Sevastopol către Orientul Mijlociu în 2023-2024, a declarat SBU. Doar până la jumătatea anului 2023, se crede că Rusia a furat până la 6 milioane de tone de cereale recoltate din teritoriile ucrainene ocupate.

Daunele aduse industriei agricole ucrainene sunt accentuate de ostilitățile continue - care vizează adesea silozurile agricole - și de amenințările Rusiei la adresa rutelor maritime din Marea Neagră.

Potrivit SBU, căpitanul reținut a dezactivat în mod regulat dispozitivul de urmărire GPS al navei și a înregistrat date falsificate pentru a-și ascunde activitățile.

Persoana reținută este cetățean al unei țări nespecificate din Caucazul de Sud, iar echipajul său includea alți 12 străini. Nava a fost remorcată la Odesa în timp ce ancheta este în curs.

,,Nava USKO MFU a fost confiscată în timpul trecerii sale prin apele portului Reni și, în baza unei hotărâri judecătorești, a fost plasată sub sechestru. În timpul percheziției navei, au fost confiscate documentele navei, sistemul AIS, un computer și documente emise de administrația de ocupație a portului comercial maritim din Sevastopol. Căpitanul navei USKO MFU, cetățean al Azerbaidjanului, a primit o notificare cu privire la suspiciuni pentru încălcarea procedurii de intrare și ieșire de pe teritoriul temporar ocupat al Ucrainei'', a precizat ulterior Biroul Procurorului General de la Kiev.

Ucraina este unul dintre cei mai mari producători agricoli din lume, aprovizionând în mod tradițional țări din Africa și Asia cu cereale, semințe de floarea soarelui și alte produse.

În timpul războiului de agresiune, Rusia a încercat să limiteze capacitatea Ucrainei de a-și exporta cerealele și de a înlocui produsele ucrainene de pe piețele globale cu producția proprie, precum și cu cereale furate din teritoriile ocupate.

În ciuda încercărilor Rusiei de a bloca Marea Neagră, Ucraina a reușit să redeschidă un coridor comercial, revigorându-și exporturile maritime.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel