Pe 7 iulie, pe Twitter a devenit viral un videoclip ce înfățișează un trăgător ucrainean care angajează o dronă de mici dimensiuni cu un dispozitiv format din șase puști de asalt Kalașnikov AK-74 (cunoscute la noi sub denumirea de pistol-mitralieră/pușcă-automată model 1986) montate circular în jurul unui ax prevăzut cu o lunetă de fier în cruce și cu un sistem de acționare simultană a celor șase trăgace.
DRONE KILLER !!
— EurAsian Times (@THEEURASIATIMES) July 7, 2023
Improvised anti-aircraft gun of the Armed Forces of Ukraine made up of 6 AK-74 rifles combined together.#drone #antidrone #antiaircraft #rifle #UkraineRussiaWar #Russia #Ukraine #kamikaze pic.twitter.com/8SJWKmD4p9
Focul simultan al celor șase arme AK-74 creează un spectacol vizual interesant, dar arma cu șase guri de foc nu pare să lovească drona țintă, sugerând limitări ale eficacității sale.
Videoclipul, împreună cu alte filmări disponibile, demonstrează însă că, în pofida limitărilor sale, sistemul improvizat are funcționalitate operațională, iar precizia scăzută s-a datorat cel mai probabil distanței mari de la care s-a tras asupra dronei.
AK-74, introdus în anii 1970 ca succesor al AK-47, este încă arma de bază utilizată de armata ucraineană.
În videoclip, alături de “buchetul” de AK-74, în partea stângă a cadrului, se poate observa un alt militar ucrainean trăgând cu o mitralieră Degtiariov DP-27 (model 1927, dinainte de al Doilea Război Mondial, care este încă folosit în Ucraina).
Nevoia de arme antidronă
Improvizația reprezintă în esență o dovadă a insuficienței armamentului necesar combaterii afluxului de drone kamikaze rusești, care au avut un impact semnificativ asupra războiului din Ucraina.
Noul dispozitiv multipușcă pare să fie, de asemenea, creat cu intenția de a utiliza arme și muniție ușor disponibile, pentru a crește volumul de foc, crescând astfel și probabilitatea de a lovi aceste ținte aeriene de care Rusia pare că poate dispune la nesfârșit.
În general, conflictul dintre Rusia și Ucraina și-a câștigat reputația de „război tehnologic”, în care aplicarea și experimentarea tehnologiilor de ultimă generație au ocupat centrul atenției.
Cu toate acestea, deseori atenția generală a fost atrasă și de inovațiile neconvenționale, non-tehnologice care au apărut în momente critice ale evoluției situației din teren.
De la imitații performante de soldați și tehnică de luptă, grenade de mână lansate cu drone artizanale, plase montate pe vehicule pentru impiedicarea impactului dronelor kamikaze și până la montarea obuzierelor pe șlepuri, aceste inovații au captivat atenția, demonstrând importanța inventivității și gândirii neconvenționale alături de implementarea tehnologiilor de ultimă oră.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News