Vladimir Putin a aprobat în aceste zile noua doctrina nucleară actualizată a Federației Ruse, subiect abordat și de publicația noastră. Doctrina actualizată prevede că decizia de utilizare a armelor nucleare este luată de președintele Rusiei, iar agresiunea împotriva Federației Ruse de către orice țară din blocul militar advers va fi considerată o agresiune a întregului bloc.
În plus, doctrina actualizată prevede că „agresiunea împotriva Federației Ruse și a aliaților săi de către orice stat non-nuclear cu sprijinul unui stat nuclear” sau un atac aerian masiv prin mijloace non-nucleare pot fi motive pentru ca Rusia să lanseze o lovitură nucleară.
Cu alte cuvinte Rusia are cadru legislativ să folosească arme nucleare mult mai ușor și simplifică decizia care aparține președintelui Federației.
Pe logica aceasta, atacul Ucrainei cu rachete americane ATACMS s-ar înscrie în noua doctrină. Dar ucrainenii amintesc că au încălcat constant și vechea doctrină în cei aproape trei ani de război iar amenințarea nucleară este doar o sperietoare. Există totuși o linie roșie.
O posibilă eliberare a ceea ce Rusia consideră „teritoriu sacru” ar putea duce la utilizarea de arme nucleare
Lansarea unei rachete balistice intercontinentale RS-24 Yars în Rusia. Foto: Wikipedia via Ministerul Apărării de la Moscova
O spune un expert militar ucrainean într-un interviu publicat săptămâna trecută de agenția ucraineană Unian. Iar această linie roșie este desigur Crimeea.
Taras Zagorodniy, cel care conduce un think tank ucrainean spune că „rușii sperie din nou întreaga lume cu arme nucleare”.
„Problema e că Ucraina a încălcat deja atât de des doctrina anterioară încât amenințarea a devenit deja ridicolă”, a precizat expertul cu referire la eliberarea unei părți mari în 2022 a teritoriilor din regiunile anexate ilegal și trecute în Constituție ca parte a Rusiei: Zaporojie, Herson, Donețk sau Lugansk, precum și la atacuri aproape zilnice asupra Peninsulei Crimeea.
„Adică existau deja multe motive pentru a folosi arme nucleare. Prin urmare, în acest caz, acestea sunt doar o altă „sperietoare” a regimului Putin. Cred că dacă rușii ar fi încrezători că folosirea armelor nucleare le-ar rezolva problema, adică Ucraina s-ar preda imediat, fără consecințe pentru ei, fără sancțiuni suplimentare, fără faptul că ar deveni proscriși în toată lumea, ar fi făcut asta cu mult timp înainte. Dar nu sunt siguri că armele nucleare îi vor ajuta. În plus, China, India și alte puteri nucleare se opun acestui lucru”, a mai arătat expertul.
„Și mai trebuie să înțelegem că armele nucleare tactice sunt un produs al experienței celui de-al Doilea Război Mondial. Ele au fost dezvoltate pentru atunci când armate uriașe se adună într-un spațiu destul de îngust. Atunci sunt lansate rachete nucleare tactice. O treime din armată este distrusă și apoi armata convențională se ocupă de restul. Nu există în războiul de azi o astfel de concentrare de trupe”, explică acesta.
Nu cred că vor folosi arme nucleare. (...) Dar nu exclud ca riscul folosirii armelor nucleare să crească în timpul eliberării Crimeei. Crimeea pentru Rusia este un teritoriu sacru. Atunci pot apărea nuanțe cu adevărat periculoase. Desigur, riscurile nu pot fi niciodată excluse nici azi, dar repet, rușii au avut deja multe motive să lovească teritoriul ucrainean cu o armă nucleară”, a conchis expertul ucrainean.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News