Combinația dintre avioanele sovietice Su-27 și muniția americană GBU-39 SDB, care ”intră pe geam”, folosită cu succes de ucraineni

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
 Foto: GBU-39 SDB (Small Diameter Bomb), pe un F-15E Strike Eagle / US Air Force, Sgt. Lance Cheung
Foto: GBU-39 SDB (Small Diameter Bomb), pe un F-15E Strike Eagle / US Air Force, Sgt. Lance Cheung

Avioanele Su-27 ucrainene vizează obiecte importante din punct de vedere strategic ale Federației Ruse, utilizând muniție americană, mai exact mortalele bombe cu planare GBU-39 SDB.

Avioanele de luptă ucrainene Su-27, echipate cu bombe sol-aer americane GBU-39, efectuează lovituri precise asupra țintelor importante din punct de vedere strategic de pe teritoriul Rusiei, cum ar fi podurile de pontoane și posturile de comandă.

Un videoclip rar surprinde momentul în care Su-27, care se pare că executa o misiune în regiunea Kursk, aruncă patru bombe montate sub aripa stângă.

Pentru astfel de atacuri, Su-27 efectuează manevre la joasă altitudine, folosind terenul pentru a se camufla de radare. Chiar înainte de a arunca bombele, câștigă altitudine printr-o manevră bruscă, ceea ce face posibilă creșterea razei de acțiune a munițiilor lansate.

Folosind tactici de zbor la joasă înălțime, piloții ucraineni evită sistemele de apărare aeriană inamice.

Publicația recunoaște că Forțele Aeriene ucrainene evită pierderile în aer, dar chiar și așa rușii au reușit să distrugă „un număr alarmant de avioane ucrainene staționate la baze”, inclusiv câteva avioane Su-27.

Odată lansate cu succes, bombele ghidate prin GPS GBU-39 pot acoperi o distanță de peste 95 km datorită aripilor retractabile, acest lucru le permite avioanelor de luptă să rămână la o distanță sigură de zona țintită.

Forțele aeriene ucrainene, având mult mai puține resurse, folosesc bombe de planare în cantități limitate - aproximativ 10-12 pe zi, în timp ce rușii folosesc până la 100 de bombe similare FAB-250/500 sau chiar 1.000.

Din acest motiv, loviturile ucrainene sunt îndreptate către obiecte importante, inclusiv poduri strategice, posturi de comandă și fortificații. Aviația rusă, pe de altă parte, folosește în mare parte bombe pentru a ataca tranșee și obiective din prima linie.

 

Bombele GBU-39 folosite de Ucraina și cu lansare terestră

 

Ultimul obiectiv care a fost vizat de avioanele de luptă ale Forțelor Aeriene ale Ucrainei a fost un pod de pontoane peste râul Seim din regiunea Kursk, construit pentru a întări pozițiile defensive ale Rusiei, scrie publicația americană Forbes.

Trebuie menționat că Statele Unite au predat Ucrainei un pachet de ajutor, care includea „rachete inteligente” GLSDB, cu lansare terestră, având o rază de acțiune de până la 150 km.

Sistemul GLSDB folosește tuburi similare celor de pe HIMARS, poate fi lansat dintr-un camion echipat cu lansatorul respectiv.

GLSDB combină motorul de rachetă M26 folosit pentru HIMARS/MLRS M270 cu bomba de croazieră cu diametru mic GBU-39.

După lansare, motorul de rachetă M26 propulsează muniția GLSDB până la altitudinea necesară. După consumarea combustibilului, motorul se separă, iar bomba GBU-39 își desfășoară aripile pliabile și începe să planeze spre țintă.

Raza de acțiune a muniției este crescută datorită aripilor care sunt desfășurate în aer. GLSDB utilizează un sistem de ghidare inerțială și ghidare GPS.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
NoMy - smt4.5.3
pixel