Ucraina susține că va primi avioane occidentale iar piloții ei sunt deja în SUA. F-16 Fighting Falcon e pe buzele tuturor

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
F-16 Fighting Falcon
F-16 Fighting Falcon

Purtătorul de cuvânt al Comandamentului Forțelor Aeriene Ucrainene, colonelul Iurii Ignat, susţine că statele occidentale ar fi decis deja ce tip de aeronave de luptă ar urma să primească Ucraina şi că deja mai mulţi piloții ucraineni sunt în Statele Unite și au fost alocate fonduri pentru pregătirea lor. De precizat că oficialul ucrainean nu a precizat cu exactitate ce tip de avioane de luptă ar urma să primească Forțele Aeriene Ucrainene şi nici când ar urma să ajungă acestea în Ucraina.

Publicitate

Potrivit purtătorul de cuvânt al Comandamentului Forțelor Aeriene Ucrainene, citat de publicaţia ArmyInform, problema aviației nu a ieșit niciodată de pe agenda negocierilor cu țările care susțin lupta Ucrainei împotriva invadatorilor ruși.

"Noi am cerut ca Ucraina să primească un avion multi-rol încă la începutul invaziei. Acest lucru este de înțeles, deoarece fără aviație, fără o protecţie a spaţiului aerian, este foarte dificil să desfășori orice fel de acțiune militară", a declarat Iurii Ihnat.

Purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene Ucrainene a precizat că problema furnizării de avioane de luptă este ridicată în mod constant de către oficialii militari ucraineni din cadrul Ministerului Apărării.

De asemenea, potrivit acestuia, această problemă este discutată în permanență de către oficialii de la Kiev în diverse cercuri internaționale.

"Piloții noștri au vizitat Statele Unite, au fost alocate fonduri pentru instruirea lor... Adică, subiectul aviației nu a ieșit niciodată de pe ordinea de zi. Tipul de aeronave susceptibile de a fi furnizate Ucrainei și condițiile de pregătire corespunzătoare (pentru personal - n.r.) au fost deja stabilite", a declarat Iurii Ignat.

 

Piloți și tehnicieni ucraineni s-ar afla deja în SUA

 

Colonelul a explicat că nu este vorba doar de pregătirea piloţilor, ci și de pregătirea inginerilor de aviație și a infrastructurii.

"Aceasta este o componentă extrem de importantă, fără de care nu se poate face nimic. De aceea, acest proces nu este atât de simplu, la fel ca și pregătirea infrastructurii"- a spus Ignat.

Potrivit acestuia, Ministerul Infrastructurii din Ucraina va fi implicat și în pregătirea infrastructurii aerodromurilor militare ucrainene pentru avioanele care ar urma să vină din occident.

Nu este prima dată când purtătorul de cuvânt al Comandamentului Forțelor Aeriene Ucrainene susţine că Ucraina are nevoie urgentă de avioane de luptă de concepţie occidentală. La sfârşitul anului trecut, Iurii Ignat a precizat că ,,pentru a răspunde amenințărilor existente, Ucraina are nevoie de avioane multi-rol, cum ar fi F-15 și F-16. La urma urmei, inamicul declară în mod deschis că intenționează să continue să ne lovească infrastructura. Pentru a respinge această amenințare, avem nevoie de arme cu rază lungă de acțiune, atât de rachete, cât și de arme care pot funcționa de pe avioane multi-rol''.

Anterior, Dmitro Kuleba, ministrul ucrainean al afacerilor externe, a menționat că subiectul furnizării de avioane către Ucraina a avansat pe agenda discuţiilor cu statele occidentale. Potrivit ministrului de externe, partea ucraineană a stabilit cu statele aliate din Occident, în acest an, ca Forțele Armate ale Ucrainei ar trebui să primească toate tipurile de arme necesare pentru a respinge agresiunea militară rusa.

De asemenea, în mesajul său video adresat participanților la ''Grupul de contact pentru apărarea Ucrainei'', care s-au reunit vinerea trecută în Germania, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a cerut ca Ucrainei să i se furnizeze rachete cu rază de acțiune mai lungă și avioane de luptă F-16. De asemenea, s-a anunțat anterior că Olanda este pregătită să ia în considerare posibilitatea de a transfera Ucrainei avioane de luptă F-16.

 

Cel mai probabil e vorba de F-16

 

Analiştii militarii ucraineni ai publicaţiei Defense Express au comentat recentele declaraţii ale purtătorului de cuvânt al Forțelor Aeriene Ucrainene. Astfel, potrivit acestora, dacă presupunem că cele susţinute de Iurii Ignat sunt adevărate - mai mulţi piloţi ucraineni s-ar afla acum în SUA - pe masă rămân câteva de aeronave pe care americanii le-ar putea oferii ucrainenilor: F-15, F-16 și F/A-18. Toate aceste aeronave, caracteristicile și particularitățile lor au făcut obiectul a numeroase articole care au avut ca subiect principal susţinerea Ucrainei cu avioane de luptă.

De asemenea, trebuie precizat faptul că în Statele Unite cursul de pregătire de bază pentru piloți de F-16 durează nouă luni și poate fi scurtat cu cel mult trei luni de zile. Dar principala întrebare rămâne dacă pregătirea piloților va începe abia după anunțarea transferului aeronavei sau dacă aceasta a început deja.

De asemenea, trebuie să fim atenți la faptul că infrastructura bazelor aeriene ucrainene va trebui să fie pregătită pentru a găzdui aeronavele occidentale.

Un alt aspect important pe care publicaţia Defense Express îl aduce în atenţie tine de protecţia aerodromurilor. Trebuie să înțelegem că bazele aeriene ucrainene care vor găzdui aeronave de luptă occidentale vor deveni ținta nr. 1 pentru rachetele ruseşti. În prezent, Forțele Armate Ucrainene nu deţin în prezent sisteme pentru a intercepta rachete balistice ruseşti.

De aceea, un obiectiv foarte important, în mod evident, ține de desfășurarea sistemelor Patriot care pot combate această amenințare. Și este posibil ca transferul acestor sisteme să fie un pas înainte pentru ca Ucraina să primească avioane de vânătoare din Occident.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel