Ucrainenii au pus ochii pe lansatoarele românești LAROM. De ce scenariul în care am vedea LAROM în Ucraina are șanse mici de izbândă

Darius Muresan |
Data actualizării: | Data publicării:
Armata română, în timpul unor trageri de luptă la Smârdan, cu sisteme LAROM. Sursă foto: Trustul de Presă al MApN
Armata română, în timpul unor trageri de luptă la Smârdan, cu sisteme LAROM. Sursă foto: Trustul de Presă al MApN

Experții militari ucraineni „caută” intens soluții privind furnizarea de armament în vederea respingerii invaziei la scară largă declanșată de Federația Rusă pe 24 februarie 2022. Și, o analiză interesantă prezentată de media din Ucraina se referă la aruncătoarele LAROM ale Armatei române.

Până la HIMARS, LAROM era sistemul de artilerie cu cea mai mare putere de foc din dotarea Armatei Române.

Iar ultimul an de război pe teritoriul Ucrainei a arătat importanța sistemelor de artilerie, precum obuziere ori lansatoarele multiple americane HIMARS, care au jucat, la propriu, un rol decisiv în stoparea invaziei și trecerea Ucrainei în ofensivă în vara și toamna lui 2022.

Astfel, ucrainenii caută intens soluții pentru a acoperi nevoia uriașă de sisteme de artilerie, atât occidentale, cât și fost sovietice din statele partenere.

O asemenea analiză a adus în atenția experților ucraineni din cadrul publicației Defence Express, sistemul românesc de artilerie LAROM.

 

LAROM o soluție pentru Ucraina? De ce scenariul ajungerii sistemelor românești LAROM în Ucraina nu are prea multe șanse de izbândă

 

2. Descriere ... (armata_romana_trageri_smardan_43085200.jpg)

Descriere foto: Trageri de luptă cu LAROM, la Smârdan. Sursă foto: Trustul de presă al MApN

Important de subliniat e că nu cunoaștem să fi fost o discuție oficială la nivel politic privind interesul Ucrainei asupra lansatoarelor de rachete românești LAROM. Oricum, Bucureștiul a subliniat de fiecare dată când a avut ocazia că ajutorul militar pe care îl acordă Ucrainei nu e public. În ciuda criticilor, politica autorităților române cu privire la ajutorul militar pe care îl acordăm Ucrainei a fost consecventă.

Însă așa cum precizează și jurnaliștii ucraineni, chiar și în cazul ipotetic în care România ar da undă verde unui asemenea transfer, decizia finală nu ne va aparține doar nouă. În programul de dezvoltare și modernizare a lansatoarelor LAROM nu e implicat doar Aerostar Bacău, ci și companii din Israel, precum Elbit ori Israel Military Industries, fapt care ar necesita și acordul părții israeliene pentru un asemenea transfer. Iar poziția Israelului privind ajutorul militar acordat Ucrainei e chiar mai reticentă decât a Bucureștiului.

Cu toate acestea deși nu s-a admis oficial niciodată, pe frontul din Ucraina au apărut inclusiv imagini cu blindate românești de tip TAB-71.

CITEȘTE MAI MULT: Blindatele TAB-71 produse în România au ajuns în Ucraina (Foto/Video). Guvernul român rămâne fidel politicii de a nu oferi informații

 

Despre lansatoarele românești LAROM

 

3. Trageri cu... (trageri_sistem_larom_31017500.jpg)

Trageri cu sisteme LAROM. Foto: MApN

Până la HIMARS, LAROM era sistemul de artilerie cu cea mai mare putere de foc din dotarea Armatei Române.

În 2001 au fost livrate primele lansatoare către Forțele Terestre Române iar modernizarea a demarat în 1996.

Sistemul este interoperabil și are performanțe la nivelul sistemelor similare aflate în dotarea armatelor celorlalte state membre NATO. Este caracterizat de mobilitate ridicată și capacitate rapidă de deschidere a focului.

Muniția trasă de sistemul divizion LAROM este containerizată în totalitate. Pentru transportul ei se folosește mașina de încărcare și transport muniție ce poate acționa în teren variat și care contribuie la realizarea unei autonomii ridicate a sistemului.

Un avantaj considerabil al sistemului LAROM îl reprezintă posibilitatea folosirii a doua tipuri de muniții:

  • muniție explozivă cal. 122 mm cu o bătaie până la 20 km;
  • rachete LAR M.K.-4 cal. 160 mm cu o bătaie până la 45 km.

Descarcă aplicația DefenseRomania. O poți instala de aici: iOS (App Store)   Android (Magazin Play)    

LAROM conține un sistem ACCS de tip comandă, control, comunicații și informații.

Caracteristici tehnico-tactice:

Greutatea totală: 18 tone; viteză max.: 80 Km/h; Pantă max: 220; Tipuri de muniții ce pot fi trase; GRAD 122 mm: exploziv, 2 containere X 20 rachete; LAR MK IV 160 mm: submunitii, 2 containere X 13 rachete.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel