Informația a fost confirmată de localnicii din raionul Temriuk, în care se află portul Chushka, care au auzit explozii în zona respectivă, potrivit unei postări din dimineața de 18 iunie a canalului de Telegram Astra - publicație rusă de opoziție cu acces la surse locale.
,,A fost atacat terminalul de transbordare a produselor petroliere lichide și a mărfurilor chimice (…) din satul Chushka. A izbucnit un incendiu, iar conducta și spațiile tehnice au fost avariate. Nu au fost răniți, au declarat pentru ASTRA surse din serviciile de urgență din regiune”.
Autoritățile ruse nu au confirmat lovitura, dar Ministerul rus al Apărării a susținut pe 18 iunie că forțele ruse au interceptat, pe 17 iunie, o rachetă ucraineană Neptune într-o zonă nespecificată, potrivit raportului ISW privind operațiile militare desfășurate pe 18 iunie.
Dacă atacul din noaptea de 17/18 iunie asupra terminalului maritim Chushka se confirmă, este pentru a doua oară în mai puțin de o lună când forțele ucrainene lovesc mica limbă de pământ, situată foarte aproape de Podul Crimeea construit peste Strâmtoarea Kerci. Prima lovitură, efectuată tot cu o rachetă Neptun, a avut loc în noaptea de 30/31 mai și a vizat terminalul maritim Kavkaz situat la un kilometru de cel din Chushka.
Deși, cele două atacuri au vizat elemente de infrastructură de depozitare și transbordare a petrolului, nu poate fi trecut cu vederea faptul că Podul Crimeea este situat în proximitate. Unitățile ruse de apărare antiaeriană dislocate în zona podului care, cu siguranță acoperă și spațiul aerian al terminalelor Chushka și Kavkaz, eșuează să intercepteze rachetele de croazieră Neptun.
Cel mai apropiat punct al liniei frontului de zona Kerci este situat la aproximativ 250 de km, cu 50 de km mai puțin decât raza maximă de acțiune a rachetei. Deci, este foarte probabil ca rachetele subsonice, atât pe 31 mai cât și pe 18 iunie să fi zburat în linie dreaptă către țintă, o situație favorabilă pe care apărarea antiaeriană rusă nu a valorificat-o.
În noaptea de 17/18 iunie, forțele ucrainene au mai lovit cu Neptun și terminalul petrolier din Portul Azov, situat la vărsarea fluviului Don în Marea Azov. Această țintă este situată la aproape 300 km nord-est de celălalt terminal presupus lovit - de la Chushka.
Dacă ambele rachete Neptun au fost lansate simultan de pe aceeași instalație și în același timp – lucru de dorit pentru a proteja platforma de lansare – atunci cele două ținte se află la aproape raza maximă de 300 de km a rachetei Neptun. Această distanță este parcursă de racheta Neptun în 15 – 20 de minute, un interval de timp posibil insuficient pentru apărarea antiaeriană rusă de a reacționa.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News