Ucrainenii confirmă cu imagini (Video): Avionul rusesc Su-30SM a fost doborât de forţele pentru operaţii speciale, utilizând un sistem MANPADS

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:
Su-30SM rusesc deasupra Mării Negre înainte de a fi doborât. 11 septembrie 2024. Cadre dintr-un material video al Defense Intelligence of Ukraine (DIU).
Su-30SM rusesc deasupra Mării Negre înainte de a fi doborât. 11 septembrie 2024. Cadre dintr-un material video al Defense Intelligence of Ukraine (DIU).

Militarii unei unități de forţe pentru operaţii speciale din cadrul Serviciului de Informații pentru Apărare (GUR) al Ucrainei au distrus un avion de vânătoare multi-rol rusesc Su-30SM prin lovirea acestuia cu un sistem MANPADS. Acest lucru s-a întâmplat în timpul unei operațiuni în Marea Neagră, a raportat serviciul de presă al Defense Intelligence of Ukraine (DIU/GUR).

Astfel, trupele ruse au pierdut contactul cu avionul lor de luptă pe 11 septembrie 2024, în jurul orei 5 dimineața. Se remarcă faptul că avionul de luptă Su-30SM aparținea Regimentului 43 Separat de Aviație Navală al Forțelor Aerospațiale Ruse, cu baza la aerodromul Saky din Crimeea ocupată temporar.

Youtube video image

DefenseRomania a scris în urmă cu câteva ore, citând surse de monitorizare a aviației de pe rețelele de socializare că, în seara zilei de 10.09.2024, un avion de vânătoare rusesc de tip Su-30SM s-a prăbușit în Marea Neagră, într-un raion maritim situat la jumătatea distanței dintre localitatea ucraineană Odesa și coastele Peninsului Crimeea (aproximativ 70 de kilometri vest de Cap Tarhankut).

Aeronava a dispărut de pe radare în jurul orei 23:40, după ce a lansat mai multe rachete de tip Kh-31P asupra unor ținte din regiunea Odesa.

Avionul Su-30SM, care era dislocat pe aerodromul Krimsk din Ținutul Krasnodar, a tras patru din cele șase rachete de la bord, după care s-a pierdut legătura cu acesta.

În ceea ce privește motivul prăbușirii aeronavei rusești, iniţial, pe rețelele de socializare s-au vehiculat mai multe variante, toate incluzând doborârea acesteia de către armata ucraineană.

În primul rând, s-a vorbit despre distrugerea avionului de către apărarea antiaeriană a Ucrainei. Apoi au existat speculații potrivit cărora aeronava a fost doborâtă de un avion de vânătoare ucrainean de tip F-16. Nu în ultimul rând, s-a spus că avionul a fost lovit de o rachetă antiaeriană de la un lansator portabil (MANPAD) folosit de militari ai GUR de la bordul unei vedete aflate în Marea Neagră.

MANPADS (Man-Portable Air-Defence Systems) sunt arme antiaeriene ușoare. Acestea sunt concepute pentru a proteja soldații de pe câmpul de luptă de aeronavele care le atacă pozitiile. Deoarece MANPADS sunt destinate să fie transportate și desfășurate rapid de către forțele terestre, acestea sunt ieftine, ușoare, compacte și mobile.

La aproximativ trei ore după doborârea avionului inamic, rușii au lansat o operațiune de căutare și salvare la care au participat un avion An-26 și elicoptere Mi-8 și Ka-27.

„După-amiază, invadatorii au raportat comandamentului despre o pată caracteristică de combustibil de aviație găsită în mare, la 70 de kilometri nord-vest de Capul Tarkhankut, și la scurt timp au văzut epava avionului Su-30SM distrus”, a declarat DIU/GUR.

Este de remarcat faptul că, cu o zi înainte, analiștii grupului Monitor au raportat „dispariția” unui avion de război rusesc deasupra Mării Negre pe un canal Telegram care urmărește activitățile aviației ruse.

În noaptea de 11 septembrie, rușii au lansat un atac pe scară largă cu rachete și drone împotriva Ucrainei. Potrivit Forțelor Aeriene Ucrainene, rușii au lovit, în special, Insula Șerpilor cu șase rachete anti-radiații Kh-31P din spațiul aerian de deasupra Mării Negre.

Astfel de rachete sunt utilizate împotriva radarelor ca parte a sistemelor de rachete antiaeriene și pot viza și alte sisteme de comunicaţii.

În ciuda pierderii de avioane Su-30 în timpul războiului purtat împotriva Ucrainei, Rusia continuă să fabrice avioane de acest tip în propriile sale fabrici. În august, Ministerul rus al Apărării a primit un lot de noi avioane de luptă multirol Su-30SM2.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel