Cu toate acestea, oficialul american a precizat că este puțin probabil ca avioanele de luptă să poată schimba singure semnificativ cursul ostilităților.
,,Avioanele F-16 vor ajunge în Ucraina, cel mai probabil, până la sfârșitul anului. Dar nu credem că doar F-16 vor putea schimba situația", a declarat oficialul de la Casa Albă pentru Fox News.
În același timp, Kirby subliniază că Forțele Armate ale Ucrainei au acum nevoie de mai multe obuze pentru artilerie, apărare aeriană și vehicule blindate.
"Ceea ce au nevoie cu adevărat este artilerie, muniție, apărare aeriană și vehicule blindate, tancuri", a spus el.
Așa cum relatat anterior DefenseRomania, citând declaraţii ale unor oficiali NATO, o coaliție formată din 11 state va începe în august antrenarea piloților ucraineni pe avioane de luptă F-16.
Următoarele țări au fost de acord să înceapă instruirea ucrainenilor: Danemarca, Olanda, Belgia, Belgia, Canada, Luxemburg, Norvegia, Polonia, Portugalia, România, Suedia și Marea Britanie. Aceste țări au semnat un memorandum care definește condițiile derulării perioadei de pregătire.
Piloți si tehnicieni vor lua parte la programul de pregătire. Danemarca și Țările de Jos conduc eforturile coaliției internaționale de a instrui piloți, de a asigura întreținerea aeronavelor și de a furniza F-16 Ucrainei. De asemenea, SUA vor permite țărilor europene să instruiască ucrainenii pe avioane de luptă F-16.
În prezent, nu se știe când anume vor primi Forțele Aeriene Ucrainene avioane de luptă occidentale. La începutul acestei luni, ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba a declarat că avioanele F-16 ar putea proteja spaţiul aerian ucrainean în primul trimestru al anului 2024. Cu toate acestea, condițiile de primire a acestora s-ar putea schimba.
În urmă cu câteva zile, Iurii Ihnat, purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene ale Ucrainei, a anunțat că primul grup de piloți ucraineni este gata să înceapă pregătirea pe avioanele de luptă F-16.
Infrastructura militară, un aspect foarte important, dar nerezolvat
Ca parte a coaliției care s-a angajat sa ofere avioane de luptă occidentale pentru Ucraina, Canada va dezvolta infrastructura necesara pentru acestea, a precizat ieri Ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, în timpul unei conferințe de presa. Înainte de a primi avioanele de luptă, Ucraina trebuie să pregătească nu numai piloții și tehnicienii pentru întreținerea avioanelor, ci și infrastructura corespunzătoare.
Potrivit lui Reznikov, Ucraina evaluează în prezent starea tehnică a aerodromurilor deja construite, unde vor fi folosite aceste avioane. De asemenea, se intenționează să se construiască o nouă infrastructură pentru acestea, inclusiv adăposturi, sisteme de securitate, hangare etc.
Ministrul nu a dezvăluit cât timp va dura adaptarea aerodromurilor pentru utilizarea avioanelor de vânătoare occidentale, dar a subliniat termenele aproximative:
,,De îndată ce infrastructura și piloții capabili să îndeplinească sarcini de luptă vor fi gata, iar inginerii vor fi pregătiți să asigure mentenanţa acestor echipamente, atunci partenerii vor lua o decizie: "Ok, acum avioanele!". Așadar, va dura ceva timp. Eu cred, cu optimism, că acest lucru se va întâmpla anul viitor''.
SUA continuă să dea semne de reticență cu privire la problema trimiterii de avioane de luptă în Ucraina, în ciuda sprijinului tot mai mare pentru acest demers în Europa
Observațiile recente ale unuia dintre cei mai importanți generali de la Washington indică faptul că Pentagonul și administrația Biden au încă îndoieli în ceea ce privește furnizarea de avioane de vânătoare Lockheed Martin F-16 către Forțele Aeriene Ucrainene (UAF).
,,Condițiile de acum pentru angajarea avioanelor F-16... probabil că nu sunt ideale", a declarat la 13 iulie generalul-locotenent Douglas Sims, directorul de operațiuni al Statului Major al Pentagonului, potrivit FlightGlobal.
Comentariul lui Sims a fost făcut în aceeași săptămână cu summitul NATO de la Vilnius, Lituania, în timpul căruia o așa-numită coaliție formată din 11 țări europene s-a coagulat în jurul obiectivului de a furniza avioane F-16 către Ucraina.
Generalul cu trei stele a adăugat că, pe baza evaluărilor Pentagonului, Rusia dispune încă de suficiente capacități antiaeriene în Ucraina pentru a intercepta avioanele F-16.
Recent mai mulţi membri ai Parlamentului European s-au alăturat apelului de a transfera Ucrainei cât mai curând posibil avioanele de luptă F-16, pe care piloții ucraineni vor începe antrenamentele în luna august.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News