Ucraina, precizări cu privire la posibilitatea ca SUA să ofere A-10 Thunderbolt II: Aven nevoie, în primul rând, de avioane de luptă multirol F-16, F-15 sau F-18

Cristian Soare |
Data actualizării: | Data publicării:

În Ucraina a fost creat un centru de antrenament cu simulatoare pentru pilotarea aeronavelor americane de atac A-10 Thunderbolt II, deși Ucraina și Statele Unite nu s-au hotărât încă asupra furnizării acestora. Forțele Aeriene Ucrainene consideră o prioritate achiziționarea de avioane de luptă multirol cu care să poată lovi atât ținte aeriene, cât și ţinte terestre.

 

Potrivit unui reportaj publicat de revista Time, un infanterist ucrainean cu spirit antreprenorial a reușit să finanțeze prin crowdfunding dezvoltarea unui centru de antrenament cu simulatoare pentru A-10 Thunderbolt. Legendarul avion de atac americane A-10 Thunderbolt ÎI (poreclite şi The Warthog) a fost o aeronavă dorite de ucraineni chiar din primele săptămâni ale agresiunii militare ruse, iar dorința acestora de a primi avioane de luptă occidentale de orice fel este exemplificată și mai mult prin crearea acestui nou centru de antrenament.

Poate cel mai important aspect relatat de revista Time tine de cum a fost gândit şi dezvoltat acest centru militar de pregătire cu simulatoare pentru avioanele A-10.

Youtube video image

Centrul dezvoltat în Ucraina nu dispune de simulare clasice - A-10 Full Mission Trainer care imită cabina acestui avion – ci a fost amenajat folosindu-se componente care se găsesc la liber pe piaţă. Astfel, fiecare simulator dispune de un Joystick dedicat jocurilor pe PC cu simulatoare de zbor şi de o pereche de ochelari VR [de realitate virtuală] conectați la calculator.  

Niciunul dintre aceste echipamente nu era supus clasificărilor militare, iar majoritatea componentelor sunt utilizate în viaţa de zi cu zi de pasionaţii de jocuri video, cum ar fi simulatoare de zbor.


Ucraina are nevoie, în primul rând, de avioane de luptă multirol F-16, F-15 sau F-18 

 

La nici două zile după ce revista Time a publicat informaţiile legate de centrul de antrenament pentru avioanele A-10 Thunderbolt din Ucraina, Forțele Aeriene Ucrainene au venit imediat cu precizări, relatează Ukrainska Pravda.

Biroul de presă al Forțelor Aeriene Ucrainene a explicat că echipamentele - simulatoarele de zbor - au fost testate de specialiştii săi, dar în prezent nu se derulează vreo pregătire planificată a piloților ucraineni pentru acest tip de avion. După cum reiese din materialul revistei Time, în momentul de față nu există o decizie clară cu privire la furnizarea de avioane de atac A-10 în Ucraina.

Avionul A-10 Thunderbolt II de fabricație americană, cunoscut sub numele de „Warthog”, este o aeronavă legendară a perioadei Războiului Rece, conceput special pentru a distruge tancurile care atacă unitățile de infanterie.

Deși A-10 este bine echipat pentru, de exemplu, atacarea tancurilor, este vulnerabil în spațiul aerian disputat, așa cum este cazul în prezent asupra teritoriului necontrolat de guvernul ucrainean, unde operează aviația rusă și un număr mare de sistemele ruseşti de apărare antiaeriană.

După cum a menționat Iuri Ignat, purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene Ucrainene, inamicul (n.r. forţele ruse de ocupaţie) a concentrat deja un număr mare de echipamente de apărare aeriană cu rază scurtă, medie și lungă în apropierea liniei frontului. În condițiile unei astfel de apărări aeriene, folosirea aeronavelor de atac la sol devine destul de dificilă.

Potrivit lui Ignat, comandantul șef al Forțelor Armate Ucrainene a desemnat un grup de experți care lucrează pe probleme de înzestrare militară pentru Forțelor Aeriene Ucrainene.

Conform concluziilor grupului de experţi, Forțelor Aeriene Ucrainene au mare nevoie în acest moment să primească avioane de luptă multi-rol de provenienţă occidentală, care vor putea îndeplini o gamă largă de sarcini în condițiile existente ale ostilităților.

În același timp, acest lucru nu exclude întărirea în continuare a aviației de atac pentru sprijinirea directă a trupelor terestre, explică purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene Ucrainene.

„În prezent, Forțele Aeriene Ucrainene au nevoie, în primul rând, de o aeronavă multi-rol capabilă să îndeplinească diverse sarcini: să combată eficient amenințările aeriene, în special rachetele de croazieră și UAV-urile, dar în același timp să îndeplinească misiuni de atac asupra țintelor terestre. Preferate sunt, în special, avioanele de vânătoare multi-rol F-16, F-15 sau F-18 de fabricație americană cu anumite modificări, sau omologii lor europeni (n.r. Eurofighter Typhoon, Gripen sau Dassault Rafale)”, a spus Iuri Ignat.

Subiectul transferului unor avioane A-10 Thunderbolt II către Ucraina nu este unul nou, dar a fost readus în dezbatere luna trecută când șefului Statului Major al Forțelor Aeriene ale SUA, Charles Brown, și ale secretarului Forțelor Aeriene ale SUA, Frank Kendall au declarat că o parte din avioanele de acest tip - la care U.S. Air Force vrea să renunţe - ar putea fi oferite Ucrainei.

Generalul Charles Brown a declarat atunci că, mai devreme sau mai târziu, Forțele Aeriene ale Ucrainei vor renunța la avioanele sovietice și vor trece la modele occidentale. Frank Kendall nu a oferit nicio informație clară la întrebarea jurnalistului David Ignatius de la Washington Post cu privire la scoaterea din uz a 21 de avioane de atac A-10 Thunderbolt II în anul fiscal 2023 (care începe la 1 octombrie) și posibilitatea transferului acestora către Ucraina.

Întrebat de ce SUA nu oferă Ucrainei o parte din vechile sale A-10 Warthogs – pe care U.S. Air Force vrea să le retragă din serviciu – Kendall a spus că „în mare parte” depinde de Ucraina să decidă aeronavă pe care dorește să o primească. 

Cu alte cuvinte, cererea pentru avioane A-10 trebuie să vină din partea oficialilor militari ucraineni, deoarece aceştia ştiu cel mai bine de ce echipamente şi arme occidentale are nevoie armată ucraineană pentru a respinge înaintarea trupelor ruse.

De la începutul agresiunii militare ruse, mai mulţi militari şi oficiali ucraineni au precizat că Forţele Aeriene Ucrainene are nevoie de avioane de multă occidentale, cum ar fi F-15 și F-16.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel